Acasă Politic Se deschide sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024!

Se deschide sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024!

DISTRIBUIȚI

 171923 – 23042024 – Ministerul Culturii acordă 1.500.000 de lei pentru completarea colecțiilor administrate de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Sesiunea de achiziții 2024 se va desfășura simultan în 3 muzee din România: Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul de Artă Iași, cu un buget alocat de câte 500.000 de lei pentru fiecare dintre instituții.

Detaliile privind Sesiunea 2024 sunt comunicate pe rețelele sociale ale celor trei muzee.

Sistemul de participare și selecție este același ca în sesiunile precedente organizate de Muzeul Național de Artă Contemporană, care s-au dovedit de succes: claritate a criteriilor și a modului de întocmire a dosarului, probitate și transparență a selecției, negocierile ducând la intrarea în colecțiile MNAC a unui număr total de 359 de lucrări. Ele au fost și sunt în continuare accesibile publicului printr-o serie de expoziții realizate la sediul muzeului și în țară, prin parteneriate cu alte instituții. Un catalog este în curs de apariție la Editura MNAC.

Procedura se va derula în două faze distincte:

  1. selecția competitivă;
  2. negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare (procedură distinctă de atribuire) cu fiecare dintre câștigătorii selecționați de juriu.

Sesiunea de achiziții de artă contemporană 2024 urmărește dezvoltarea colecțiilor celor 3 muzee și, prin aceasta, creșterea patrimoniului cultural al României. Achizițiile vor constitui un stimulent pentru producția artistică, iar procedurile vor viza operele de artă originale, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparținând atât artiștilor de referință ai istoriei recente, din România sau diaspora, cât și tinerelor generații. Sunt de interes lucrări din toate mediile, care îndeplinesc criteriile formulate de specialiștii muzeului și analizate de către membrii juriului, și a căror stare de conservare și rezistență în timp permit depozitarea, expunerea, recontextualizarea și mobilitatea locală și transnațională.

Sesiunea de achiziții 2024 este dedicată atât artiștilor originari din România, în viață, activi în țară sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani originari din România care au activat în țară sau în străinătate.

Sesiunea de achiziții 2024 stă sub semnul consolidării instituționale prin politicile de creștere, diversificare și valorificare a colecțiilor. Muzeul contribuie astfel la cercetarea și elaborarea istoriei artei contemporane din România, garantând publicului beneficiar, prezent și viitor, accesul la un ansamblu complex de fenomene reprezentative pentru cultura vizuală a secolelor XX și XXI.

Luând în considerare șansa de a participa la aceste două importante programe, artiștii sunt invitați să propună lucrări care evidențiază căutările de sine petrecute în intimitatea atelierului.

Artiști vizuali originari din România, activi pe scena de artă contemporană, în România sau în străinătate, indiferent de mediul în care lucrează sau moștenitorii unor artiști decedați, originari din România, care au activat pe scena de artă contemporană locală și internațională, indiferent de mediul în care au lucrat – în baza actului de succesiune cuprinzând mențiuni exprese în privința dreptului de apartenență asupra lucrării / lucrărilor ofertate la masa succesorală și a dreptului de suită legat de acestea.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.