Acasă Economie Tichete sociale pentru mamele și nou-născuții din categoriile defavorizate. A fost eliminată...

Tichete sociale pentru mamele și nou-născuții din categoriile defavorizate. A fost eliminată și impozitarea concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienți

DISTRIBUIȚI

171793 – 10042024 – Guvernul a aprobat în ședința extraordinară din 9 aprilie Ordonanţa de urgenţă prin care cuplurile mama – nou-născut defavorizate vor primi tichete sociale pe suport electronic. De sprijin vor beneficia mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele  cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, în perioada 2024-2027. Se estimează că numărul mamelor care vor primi aceste tichete este de 15.000. În cazul gemenilor, va fi acordat câte un tichet pentru fiecare copil nou-născut.

Tichetele vor putea fi folosite doar pentru produse specifice trusoului pentru nou-născut necesare îngrijirii (scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentație pentru nou-născut, produse sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut).

Bugetul alocat se ridică la aproximativ 120 milioane lei (24 milioane euro), iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

De asemenea, mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical.

În toate aceste cazuri nu se va reţine procentul de 10% din indemnizaţiile aferente concediilor medicale.

De asemenea, pentru a elimina interpretările, a fost clarificată noțiunea de ”boală obișnuită” reprezentată de codul de indemnizație ”01”, prevăzut în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1192/745/2020 pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, pentru care se va plăti în continuare contribuția de asigurări sociale de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.