Acasă Anchete Justitie Baza de date a CEDO are interfață și în limba română

Baza de date a CEDO are interfață și în limba română

DISTRIBUIȚI

171794 – 10042024 –  Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a lansat o interfață în limba română a bazei de date HUDOC cu jurisprudența CEDO (https://hudoc.echr.coe.int/rum), dezvoltată în colaborare cu Institutul European din România și cu sprijinul proiectului „Promovarea transparenței hotărârilor judecătorești și consolidarea punerii în aplicare la nivel național a Convenției Europene a Drepturilor Omului” (TJENI).

Jurisprudenţa Curții Europene a Drepturilor Omului a fost tradusă în limba română cu sprijinul CSM.

Interfața în limba română se alătură versiunilor deja existente în limbile engleză, franceză, armeană, bulgară, georgiană, rusă, spaniolă, turcă și ucraineană ale bazei de date HUDOC, care în prezent conține peste 36.000 de traduceri de jurisprudență în 34 de limbi, altele decât engleza și franceza. În versiunea în limba română au fost încărcate peste 3.000 de texte, provenite de la mai mulți parteneri. Filtrul Limbă permite căutarea rapidă în HUDOC, inclusiv în text liber.

Limba română a devenit așadar a 9-a limbă disponibilă în cadrul platformei HUDOC prin care sunt puse la dispoziția publicului hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului.

Evenimentul de lansare a fost moderat de judecătorul Claudiu Drăgușin, membru ales al CSM, și a reunit peste 120 de participanți, fizic și online, din cadrul sistemului judiciar din România și Republica Moldova, membri CSM, reprezentanți ai instanțelor, parchetelor și ai avocaților.

La eveniment au participat judecătorul Corina Corbu, președintele ICCJ, Sebastian Rădulețu, judecătorul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Oana Florentina Ezer, Agent Guvernamental pentru CEDO.

Partenerii proiectului TJENI (lansat de CSM în septembrie 2023) au fost reprezentați de Leif Berg, din partea CEDO, de Tigran Karapetyan, din partea Consiliului Europei, iar Institutul European din România, de Laura Mihăilescu, care au prezentat funcționalitățile aplicației, subliniind potențialul acesteia și utilitatea pentru profesioniștii dreptului, pentru studenți, dar și pentru orice altă persoană interesată de domeniul drepturilor omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.