Acasă Economie Universitățile nu au voie să modifice taxele în timpul anului școlar

Universitățile nu au voie să modifice taxele în timpul anului școlar

DISTRIBUIȚI

 171848 – 16042024 – Universitățile românești nu au voie să mărească taxele pentru locurile la buget în timpul anului universitar, potrivit unui proiect de lege promulgat luni de președintele Klaus Iohannis.

Legea învățământului universitar adoptată în septembrie 2023 prevedea că universitățile au autonomie în stabilirea cuantumului taxelor și au obligația să comunice le tuturor celor interesați, inclusiv pe site-ul instituției de învățământ superior. Până acum, universitățile puteau crește taxele cu maximum rata inflației pentru aceeași promoție de studenți.

„În instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit, pentru cifra de şcolarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, şi cu taxă.

Cuantumul taxei de şcolarizare este propus de consiliul de administraţie, aprobat de senatul universitar şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor la data publicării ofertei educaţionale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat”, prevede legea.

Pe 20 februarie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul, iar Senatul l-a adoptat pe 18 martie, ca for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.