Acasă Economie S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

DISTRIBUIȚI

 171849 – 16042024 – Agenția de rating Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat în data de 12 aprilie 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

Potrivit evaluărilor, cheltuielile preelectorale vor duce, în acest an, deficitul fiscal al României la aproape 6% din PIB, iar consolidarea va avea loc treptat, în următorii câțiva ani.

Se anticipează că inflația va rămâne ridicată la aproape 6%, iar deficitul de cont curent (CAD) va rămâne la un nivel maxim de 7% din PIB în acest an.

În agenției, cererea internă puternică va sprijini creșterea PIB-ului de 3%.

Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de stocul moderat de datorie externă și guvernamentală și de perspectivele solide de creștere ale țării noastre în următorii doi ani. Totodată, se anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) al Uniunii Europene vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităților române.

În evaluarea realizată Standard&Poors evidențiază atât reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră cât și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea substanțială a deficitului fiscal și înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătățirea structurii datoriei și reducerea puternică a deficitelor externe pot reprezenta alți factori pozitivi pentru ratingul de credit al României.

Principalii factori care ar putea conduce la înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt: creșterea deficitelor guvernamentale și al nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste proiecțiile actuale ale agenției.

” Un mix expansiv de politici fiscale înaintea celor patru alegeri din România din acest an va afecta deficitele sale deja mari. Prin urmare, ne așteptăm ca deficitul fiscal să rămână ridicat, la puțin sub 6% din PIB. Politica fiscală după alegeri este incertă și presupunem că deficitele se vor reduce doar treptat în următorii ani, în medie de 5,1% din PIB în 2025-2027. În consecință, preconizăm că datoria publică netă va crește constant, depășind 53% din PIB până în 2027. Factura de dobânzi a guvernului va rămâne, de asemenea, ridicată, cu o medie de 6,3% din venituri până în 2027. În mod similar, deficitul de cont curent va depăși așteptările noastre anterioare și medie peste 6,8% din PIB în următorii patru ani.

Atenuarea acestor dezechilibre externe, afluxurile care nu generează datorii sub formă de fonduri UE și investiții străine directe (ISD) nete vor continua să finanțeze o pondere semnificativă a deficitului extern al României (între 50%-60% în medie).

Ne așteptăm ca politica fiscală ciclică să contribuie la stimularea cererii interne și proiectăm o creștere reală de aproximativ 3% în acest an. Pe lângă consumul privat puternic, anticipăm că investițiile finanțate de UE vor susține creșterea. Reformele necesare pentru a primi fonduri UE și apartenența țării la UE constituie ancore de politică cheie pentru cadrul instituțional al României. Perspectivele economice mai puternice se vor adăuga și inflației, despre care estimăm că va rămâne ridicată și, astfel, va continua să reprezinte o provocare pentru Banca Națională a României (BNR). Leul românesc a rămas în general stabil față de euro în ultimii doi ani.”, se arată în analiza agenției.

Standard & Poor’s este o companie americană de rating ale cărei baze au fost puse în anul 1860. Compania este una dintre cele mai importante trei agenții de rating din lume, alături de Moody’s Corporation și Fitch Ratings.

Din anul 1966, S&P este parte a trustului de presă McGraw-Hill.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.