Acasă Politic Premierul, vizită în Qatar și EAU

Premierul, vizită în Qatar și EAU

DISTRIBUIȚI

 171850 – 16042024 – Prim ministrul Guvernului României, Marcel Ciolacu, începe astăzi vizită în Qatar și Emiratele Arabe Unite, unde va avea întrevederi oficiale, dar și întâlniri cu oamenii de afaceri și reprezentanții comunității de români.

România are mize comerciale importante în Qatar. În primele 11 luni ale anului 2023 România şi Qatar au avut schimburi comerciale bilaterale de 133,7 milioane de dolari, din care 118 milioane de dolari au reprezentat exporturile româneşti, iar aproape 16 milioane de dolari a fost valoarea totală a produselor importate de România din Qatar.

Principalele produse pe care România le exportă în Qatar sunt grâu şi meslin, articole de robinetărie şi alte articole pentru ţevi, sfeclă furajeră, rădăcini furajere, fân, lucernă, trifoi, porumb, tărâțe, contoare de gaz, lemn.

Potrivit unor surse, analizele făcute de specialiștii români din agențiile de comerț exterior arată că țara noastră ar putea vinde pe piața qatareză piese şi echipamente auto, anvelope, confecţii de damă, tricotaje, ţesături, părţi din frigidere (condensatoare, termostate), motoare, generatoare. Cel mai mare succes pe piaţa din Qatar l-ar avea fructele de pădure, conservele de legume şi fructe şi mălaiul, articolele de mobilier şi corpurile de bucătărie.

Schimburile comerciale ale României cu statul Qatar erau în 2018 de 79,26 milioane de dolari, iar în 2021 de 101,67 milioane de dolari.

Potrivit unor surse diplomatice citate de TVR, Guvernul din Qatar şi oamenii de afaceri sunt interesaţi de colaborarea cu România, în ceea ce priveşte construcţia de sere, sisteme de irigaţii şi proiecte pentru recuperarea şi reciclarea deşeurilor. Qatarezii vor să înveţe de la români cum să aibă un sistem mai performant pentru exploatarea, depozitarea şi transportul gazelor naturale, dar şi cum să lupte cu hackerii.

România are un interes strategic în Qatar, fiindcă poate reprezenta o sursă alternativă de gaze naturale, având în vedere că Turcia va construi un canal paralel Bosforului prin care va fi permisă circulaţia navelor de mare capacitate de transport.

Pe de altă parte, Guvernul de la Bucureşti vrea să cumpere diesel şi kerosen, având în vedere costurile scăzute în cazul proceselor tehnologice de obţinere a combustibililor pe bază de gaz.

 Ultima vizită a unui prim-ministru al României la Doha a fost în noiembrie 2018 . Atunci s-au semnate acorduri pe turism, transport maritim şi securitate cibernetică.

În martie 2023 președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită în EAU, prima după 20 de ani a unui președinte român.

Dezvoltarea relațiilor României cu statele regiunii Golfului este un obiectiv de politică extern, care se înscrie, de asemenea, în noile direcții de acțiune globală a UE, care prevăd dezvoltarea unui parteneriat strategic UE – zona Golfului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.