Acasă Anchete Justitie Cooperare româno-braziliană în materie de combatere a criminalității transfrontaliere. Discuții despre fenomentul...

Cooperare româno-braziliană în materie de combatere a criminalității transfrontaliere. Discuții despre fenomentul ”fugarilor”, contactele între grupările infracționale din România și Brazilia și traficul de droguri

DISTRIBUIȚI
foto: just.ro

 171851 – 16042024 – România și Brazilia, au semnat, prin miniștrii de Justiție Alina Gorghiu și Ricardo Lewandowski, o declarație de cooperare pentru intensificarea cooperării judiciare și combaterea criminalității organizate, cu accent pe combaterea traficului de droguri, în sfera cooperării sistemelor penitenciare, a materiei penale, a dezvoltării și formării profesionale a propriului personal și pentru promovarea drepturilor omului.

Documentul a fost semnat în cadrul vizitei pe care ministrul Alina Gorghiu a efectuat-o în perioada 8-12 aprilie, în Brazilia și este o continuare a Declarației comune privind dezvoltarea relațiilor bilaterale, semnată anul trecut de președinții României și Braziliei.

Ca primă etapă a colaborării, ministrul Alina Gorghiu a anunțat organizarea unor întrevederi între experții din Ministerele Justiției ale celor două state.

Cei doi miniștri au discutat și despre fenomenul fugarilor și eficientizarea cooperării în vederea extrădării „fugarilor”, coordonarea judiciară internațională prin transmiterea rapidă a informațiilor, a resurselor și expertizei.

Documentul va facilita schimburile de bune practici între cele două sisteme judiciare, România și Brazilia având încheiat un Tratat pentru Extrădare încă din 2003 și un Tratat privind asistența judiciară reciprocă în materie penală, ratificat de statul brazilian în 2023. În sensul implementării declarației, se vor organiza grupuri de lucru comune pe temele de interes comun și se vor redacta informări periodice.

Procuror general al României, Alex Florența, a avut întâlniri cu procurorul general al statului Sao Paolo, Inês Maria dos Santos Coimbra, și cu procurorul general al Braziliei, Paulo Gustavo Gonet Branco, cu care a discutat despre combaterea criminalității organizate transnaționale, specificul activităților infracționale organizate care afectează cele două state și indiciile constatate în ultimii ani la nivelul instituțiilor de aplicare a legii privind inițierea unor contacte între grupări infracționale din România și Brazilia.

De asemenea, procurorul general Alex Florența a participat și la întrevederea cu secretarul general pentru Politica Națională a Drogurilor, Marta Rodriguez de Assis Machado, ocazie cu care au fost analizate diferitele abordări legate de politica combaterii traficului și consumului de droguri.

Ministrul Justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut o întrevedere și cu vice-guvernatorul statului Sao Paulo, Felicio Ramuth, cetățean brazilian cu origini române, ocazie cu care i-a înmânat certificatele de naștere ale bunicilor săi români, născuți în județul Suceava, și actele necesare pentru redobândirea cetățeniei române.

Cei doi oficiali au discutat inclusiv despre contribuția diasporei române la dezvoltarea economică și culturală a Braziliei. În Brazilia trăiesc aproape 200.000 de români, mare parte în Sao Paulo. De aceea, este foarte importantă deschiderea noului Consulat General al României de la Sao Paulo. Cele două părți au agreat, totodată, continuarea discuțiilor în vederea aprofundării cooperării bilaterale în domeniul IT și al digitalizării.

Totodată, ministra justiției a avut discuții și cu membri ai comunității românești din Republica Federativă Brazilia. În cadrul întrevederii, s-au abordat subiecte precum înființarea noului Consulat General de la Sao Paulo, dar și drepturile românilor din Brazilia și proiectele susținute de aceștia.

Delegația română a avut întrevederi și cu președintele Curții Supreme a Republicii Federative Brazilia, Luis Roberto Barroso. Partea română a subliniat potențialul extinderii cooperării și în domeniul digitalizării și măsurile pentru combaterea crimei organizate.

La întrevederea cu Secretarul General pentru Politica Națională a Drogurilor, Marta Rodriguez de Assis Machado, delegația a cerut un schimb de experiență în domeniul combaterii traficului de droguri. Brazilia are o strategie națională referitoare la drepturile femeilor în politica privind drogurile. Mai exact, facilitarea accesului femeilor la servicii medicale specifice. Este important ca perspectiva femeilor să fie incorporată în toate măsurile noastre, inclusiv în lupta împotriva drogurilor.

Din delegația română au făcut parte Corina Corbu, președinta ICCJ, Alex Florența procurorul general al României, Cătălin Oțel, secretarul general adjunct al Ministerului Justiției, și Monica Știrbu, ambasadoul României în.

Oficialii au participat, de asemenea, la Aniversarea a 35 de ani de la înființarea Tribunalului Superior de Justiție Brazilian și la Seminarul Internațional, organizat cu aceeași ocazie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.