Acasă Cultura/Media Ana Blandiana, distinsă cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură

Ana Blandiana, distinsă cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură

DISTRIBUIȚI
Literatura de Rumania con Ana Blandiana dentro de la XXXI Feria Internacional del libro en Guadalajara, México, lunes 27 de Noviembre 2017. ( © FIL/Susana Rodríguez Cruz)

172209 – 25052024 –  Poeta, prozatoarea, eseista şi jurnalista Ana Blandiana a fost recompensată joi cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, informează EFE, care o descrie pe Blandiana drept „una dintre personalităţile cele mai relevante şi internaţionale ale panoramei literare române şi o remarcabilă activistă politică”.

Autoarea a mai bine de 30 de cărţi de poezie, romane şi eseuri care au fost traduse în peste 25 de limbi, Ana Blandiana (născută în Timişoara, la 25 martie 1942) s-a impus în faţa altor 38 de autori care au concurat pentru acest premiu, care la ultima ediţie a revenit scriitorului şi traducătorului nipon Haruki Murakami, scrie Agerpres.

 „Ana Blandiana este moştenitoarea celor mai strălucite tradiţii literare, precum şi o creatoare radical unică. Scrierea ei, care îmbină transparenţa şi complexitatea, ridică întrebări fundamentale despre existenţa fiinţei umane, în zona privată şi în societate, în faţa naturii şi a istoriei. A demonstrat prin poezia sa nestăpânită o extraordinară capacitate de rezistenţă în faţa cenzurii – şi-a motivat juriul alegerea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.