Acasă Externe Agenda Europeana Proiectele de interconectare și infrastructura educațională, priorități strategice ale colaborării RO-MD în...

Proiectele de interconectare și infrastructura educațională, priorități strategice ale colaborării RO-MD în a doua parte a anului

DISTRIBUIȚI
foto MAE

172208 – 24052024 –  În linia dialogului dintre București și Chișinău pentru sprijinirea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut vineri, 24 mai 2024, o întrevedere cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi.

Cei doi miniștri au realizat un bilanț de etapă asupra proiectelor de cooperare bilaterală cu valențe strategice, precum și în ce privește stabilirea priorităților comune de acțiune pentru cea de a doua jumătate a anului 2024. În context, au fost evidențiate proiectele de interconectare, precum și măsurile recente ale Guvernului României privind aprobarea unui nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova vizând continuarea exportului de energie, respectiv o nouă tranșă de finanțare, în baza Acordului de asistență bilaterală România – Republica Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru consolidarea infrastructurii educaționale a statului vecin.

Ministrul Luminița Odobescu a remarcat eforturile  autorităților de la Chișinău pentru asigurarea stabilității Republicii Moldova și contracararea amenințărilor hibride fără precedent, intensificate în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Cei doi oficiali au reconfirmat viziunile comune privind importanța majoră a sprijinului extins, adaptat și coordonat al partenerilor internaționali pentru combaterea fenomenului dezinformării și al ingerințelor externe îndreptate asupra Republicii Moldova.

În context, au salutat semnarea, în marja recentului Consiliu de Asociere UE-Republica Moldova a Parteneriatului UE-Republica Moldova în domeniul securității și apărării.

Ministrul Luminița Odobescu a transmis asigurări privind continuarea angajamentului activ al României pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, prin asistență tehnică pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.