Acasă Externe Agenda Europeana Anchetă în Lituania privind achiziționarea unor dispozitive de supraveghere pe timp de...

Anchetă în Lituania privind achiziționarea unor dispozitive de supraveghere pe timp de noapte pentru paza frontierei UE cu Belarus

DISTRIBUIȚI

 172186 – 23052024 – Biroul din Vilnius (Lituania) al Parchetului European (EPPO) investighează  în colaborare cu Serviciul de Investigare a Crimelor Financiare din Lituania (FNTT) posibile fraude și fals în achizițiile unor dispozitive de supraveghere  pe timp de noapte pentru Serviciul de Grăniceri de Stat lituanian, care vizează protecția frontierei externe a UE cu Belarus. Investigațiile vizează patru persoane fizice și două companii.

La începutul anului 2022 Serviciul de Grăniceri de Stat lituanian a încheiat, prin proceduri de achiziție publică, din fonduri europene, un contract cu două companii pentru achiziționarea de aparate de vedere pe timp de noapte. După semnarea contractului, 234 de unități ale dispozitivelor au fost livrate instituției pentru un preț total de aproximativ 1,2 milioane de euro.

FNTT și EPPO fac o anchetă preliminară privind o posibilă fraudă în achiziții publice de mare valoare, falsificarea documentelor și utilizarea ilegală a unei mărci comerciale. Potrivit probelor strânse, doar unul dintre dispozitive îndeplinește cerințele tehnice prevăzute în procedura de achiziție. Furnizorii sunt suspectați că au falsificat și depus documente din care reiese că dispozitivele sunt echipate cu intensificatoare electronice de imagine specializate.

Săptămâna trecută au avut loc 17 percheziții, au fost audiați 13 martori și patru persoane au fost arestate și audiate. Unul dintre suspecți rămâne în arest timp de o lună, doi trebuie să poarte dispozitive electronice de urmărire, iar împotriva celui de-al patrulea suspect au fost impuse măsuri coercitive.

Dacă Parchetul European va obține condamnarea, instanța poate decide pedepse maxime de opt ani de închisoare pentru fraudă în achiziții pentru bunuri de mare valoare, până la doi ani pentru utilizarea ilegală a unei mărci și până la trei ani pentru fals în documente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.