Acasă Social Aparare Conducerea ministerului Apărării în vizită la detașamentul „Carpathian Vipers” dislocat în Lituania

Conducerea ministerului Apărării în vizită la detașamentul „Carpathian Vipers” dislocat în Lituania

DISTRIBUIȚI

 169440 – 13072023 – Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, însoțit de șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, i-a vizitat joi, 13 iulie, pe militarii detașamentului „Carpathian Vipers” dislocat de Forțele Aeriene Române în baza Šiauliai, Lituania.

Delegația oficială s-a informat cu privire la misiunile de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO desfășurate, a vizitat spațiile de lucru și de cazare și a asistat la un exercițiu de alertare.

Venit direct de la lucrările Summit-ului de la Vilnius, ministrul Tîlvăr i-a felicitat pe aviatorii militari români pentru modul profesionist în care și-au îndeplinit misiunile, inclusiv cele de asigurare a securității spațiului aerian pe timpul desfășurării celei mai importante reuniuni a NATO din acest an.

Angel Tîlvăr a evocat, în alocuțiunea susținută pe timpul întâlnirii, aprecierile exprimate de cei mai înalți reprezentanți ai statelor aliate în discuțiile purtate cu membrii delegației noastre cu privire la militarii Armatei României. „Rezultatele obținute de dumneavoastră și de camarazii dumneavoastră aflați în misiuni aici sau în alte teatre de operații, calitățile profesionale și statura morală de excepție pe care le dovediți zi de zi, în misiuni dificile, departe de casă și de cei dragi dumneavoastră, v-au adus respectul colegilor dumneavoastră din armatele aliate. Iar când dumneavoastră sunteți respectați, este respectată România!”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Conducerea detașamentului a prezentat oficialilor MApN principalele activități desfășurate pe timpul celor patru luni, în care au fost planificate și executate, cu foarte bune rezultate, mai multe exerciții și antrenamente comune cu forțe aeriene aliate.

„Exercițiile și antrenamentele la care ați participat s-au constituit în experiențe valoroase în planul carierei fiecăruia dintre dumneavoastră, dar au adăugat și la zestrea de interoperabilitate a Forțelor Aeriene Române. Vă veți întoarce acasă mai puternici, mai bine pregătiți și mult mai motivați să continuați să evoluați în impresionantele dumneavoastră cariere”, a declarat ministrul Apărării.

Generalul Daniel Petrescu a subliniat că asumarea responsabilităților de securizare a spațiului aerian aliat în regiunea Baltică, în cadrul misiunii Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, consolidează rolul României de aliat de încredere și de pilon de stabilitate pe flancul estic al Alianței. „Prin misiunile reale executate pe timpul celor patru luni de dislocare, prin prestațiile excelente pe care le-ați avut în cadrul exercițiilor și antrenamentelor executate împreună cu cele mai avansate aviații militare aliate, ați probat încă o dată  interoperabilitatea Forțelor Aeriene Române cu structurile similare din NATO și ați reconfirmat valoarea și profesionalismul aviatorilor militari români”, a declarat generalul Petrescu.

Detașamentul Carpathian Vipers, compus din patru aeronave de luptă F-16 multirol și 100 de militari, este dislocat în perioada aprilie – iulie 2023 în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania.

Detașamentul  românesc execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, alături de Forțele Aeriene Portugheze, în cadrul celei de a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

Prima misiune reală de interceptare executată a fost în prima săptămână de la preluarea responsabilităților de la partenerii francezi. Până în prezent, aeronavele F-16 au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania, de peste 20 de ori, rezultând aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.

Forțele Aeriene Române se află la a doua dislocare în Lituania, prima misiune de Poliție Aeriană fiind executată în perioada august-octombrie 2007, cu un detașament format din 67 de militari și 4 MiG -21 LanceR de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.