Acasă Cultura/Media Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism – apel la candidaturi

Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism – apel la candidaturi

DISTRIBUIȚI

 172014 – 04052024 –  Pe 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei, Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism.

Premiul recompensează anual materialele jurnalistice de o calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.

Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, a declarat: „Jurnaliștii trebuie să fie liberi să-și facă munca. E o condiție care nu se negociază. Parlamentul European își reînnoiește în fiecare an angajamentul de a susține libertatea presei și a mass-mediei, în semn de omagiu pentru jurnalista neînfricată Daphne Caruana Galizia. Daphne a fost asasinată, dar spiritul ei dăinuie în munca jurnaliștilor care, la fel ca ea, apără adevărul, pluralismul și justiția. Acest premiu le aparține.”

Premiul este deschis jurnaliștilor profesioniști și echipelor de jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să conțină materiale aprofundate, publicate sau difuzate de organizații mass-media cu sediul în una dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Premiul urmărește să sprijine și să scoată în evidență importanța jurnalismului profesionist pentru garantarea demnității umane, a libertății, democrației, egalității, statului de drept și drepturilor omului.

Materialul câștigător va fi ales de un juriu independent alcătuit din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de țări ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene ale jurnaliștilor. Ceremonia de decernare are loc în fiecare an în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.

Premiul și suma aferentă de 20 000 EUR demonstrează sprijinul ferm al Parlamentului European pentru jurnalismul de investigație și importanța pe care o acordă unei prese libere. Parlamentul a avertizat în ultimii ani în legătură cu încercările de subminare a pluralismului mass-mediei, atât din interiorul, cât și din afara Uniunii.

Eurodeputații au denunțat în repetate rânduri atacurile la adresa jurnaliștilor, îndeosebi atacurile unor politicieni din numeroase state membre, și au cerut Comisiei să propună acte legislative pentru a combate procesele abuzive. Primele norme noi pentru combaterea exercitării abuzive a drepturilor procesuale împotriva vocilor critice au fost aprobate în februarie 2024. Iar în martie Parlamentul a dat undă verde Legii europene privind libertatea mass-mediei, o lege nouă care protejează jurnaliștii și libertatea presei din Uniune.

Jurnaliștii își pot depune candidatura la Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism până pe 31 iulie 2024, ora 12.00 (CET). Articolul sau articolele cu care intră în competiție trebuie transmise online, pe site-ul https://daphnejournalismprize.eu/ .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.