Acasă Economie România nu mai importă materie primă pentru PET-uri

România nu mai importă materie primă pentru PET-uri

DISTRIBUIȚI

 172273 – 31052024 – Guvernul a adoptat mai multe modificări legislative legate de Sistemul Garanție-Returnare, Rabla pentru utilaje agricole (Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate) și sistemul de supraveghere video a pădurilor (Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat).

În ceea ce privește Sistemul Garanție-Returnare, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/ 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Astfel, a fost modificat termenul până la care produsele fără marcă SGR pot fi comercializate – acestea vor putea fi introduse pe piață și comercializate, cel târziu până la data de 31 decembrie 2024. După această dată, introducerea acestora pe piața națională și comercializarea lor sunt interzise.

Ministrul Mircea Fechet a anunțat că în ceea ce privește PET-ul, pentru prima dată după revoluție, marii procesatori au decis că nu mai e cazul să importe acest material, întrucât SGR-ul furnizează suficientă materie primă, fiind recuperate mai bine de jumătate de miliard de doze sau sticle.

În ceea ce prișeste Programul ”Rabla pentru tractoare”, derulat în premieră în acest an prin Administrația Fondului pentru Mediu, fermierii vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro pentru achiziția unor tractoare sau maşini agricole autopropulsate. Bugetul total alocat Programului este de 500 milioane lei.

 Valoarea noului tractor nu trebuie să depășească 55.000 de euro. În prezent, la AFM este în curs de elaborare ghidul de finanțare, ghidul solicitantului, urmând să fie finalizată și schema de ajutor de stat.

De asemenea, Guvernul a aprobat și nota de fundamentare pentru cheltuielile aferente proiectului privind dezvoltarea unui sistem național informatic de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin compararea imaginilor satelitare, monitorizare video a transporturilor de materiale lemnoase și un sistem de teledetecție bazat pe senzori LiDAR, aeropurtați și mobili.

Scopul principal al investiției este de a avea un sistem digital inovator pentru supravegherea, monitorizarea și controlul fondului forestier si a circulației materialelor lemnoase, capabil să genereze în mod automat alerte și să integreze date în timp real de la toate sursele integrate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.