Acasă Social Aparare Vizita în România a reprezentanților militari naționali ai statelor majore din țările...

Vizita în România a reprezentanților militari naționali ai statelor majore din țările membre ale NATO la SHAPE

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 172274 – 31052024 – Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit la Comandamentul Suprem al Puterilor Aliate din Europa (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) cu reprezentanții militari naționali, anunță MApN.

Agenda discuțiilor a cuprins subiecte privind situația regională de securitate, implementarea deciziilor Summitului NATO de la Vilnius, pregătirea pentru Reuniunea Alianței care va avea loc la Washington, în iulie, și oportunitățile de consolidare a capacității defensive aliate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre.

„În perspectiva summitului aniversar de la Washington, este esențial pentru noi să avem pe agenda aliată regiunea strategică a Mării Negre, cu înțelegerea tuturor provocărilor, inclusiv în ceea ce privește statele partenere. Trebuie să continuăm eforturile de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic. De asemenea, este o prioritate să menținem unitatea și sprijinul pentru Ucraina în fața agresiunii Federației Ruse. În acest context volatil, marcat de crize multiple și schimbări repetate ale mediului de securitate, vom continua demersurile de dotare și modernizare a Armatei într-un ritm susținut”, a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru.

La rândul său, șeful Apărării a evidențiat eforturile și implicarea Armatei României la consolidarea apărării colective, inclusiv pe linia implementării Planurilor Regionale și direcțiilor de acțiune convenite la nivel aliat. „Operaționalizarea forțelor, asigurarea sprijinului națiunii gazdă, alături de pregătirea și îmbunătățirea infrastructurii și înzestrării au devenit constante ale activității noastre. Vom continua să ne întărim capacitatea de reacție și să contribuim la postura aliată de descurajare și apărare, a spus generalul Vlad.

În marja activităților dedicate acestei întâlniri, generalul Vlad a conferit Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării Eșalonului Reprezentanților Militari Naționali la SHAPE. Programul delegației aliate în țara noastră a inclus, de asemenea, vizite în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și în Portul militar Constanța.

Eșalonul Reprezentanților Militari Naționali la SHAPE desfășoară astfel de vizite periodic, prin rotație, în țările membre ale NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.