Acasă Economie Începe standardizarea informatică în administrația locală

Începe standardizarea informatică în administrația locală

DISTRIBUIȚI

 172275 – 31052024 – Guvernul alocă, în acest an, 50 de milioane de lei transformării digitale a 1.000 de primării și consilii județene.

Banii trebuie folosiți pentru armonizarea platformelor informatice ale instituțiilor, care trebuie să aibă capacitatea de a face un schimb automat de date cu ministerele, consiliile județene și alte primării.  Este vorba despre interfețe standardizate de dialog cu cetățeanul, site-uri simple și accesibile pentru o mai ușoară folosire a serviciilor publice electronice.

”O altă componentă a acestei finanțări o reprezintă creșterea siguranței cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării.

Concret, fondurile vor putea fi folosite petru interconectarea sistemelor informatice ale autorităților locale cu Ghișeul.ro, adaptarea sau reconstrucția site-ului primăriei, odată cu integrarea platformei online de plăți, soluții de securitate cibernetică pentru infrastructura digitală a autorității locale, achiziția de servicii de interoperabilitate a infrastructurii IT locale cu bazele de date naționale, conform Legii Interoperabilității și achiziția de echipamente pentru infrastructura IT.

Vor fi finanțate proiecte care nu sunt incluse în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027, prin PNRR, ori prin alte programe naționale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale.

Anul viitor suma va fi suplimentată până 200 de milioane de lei. Sumele se vor asigura anual de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale, reprezentate de autoritățile administrației publice locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.