Acasă Externe Tentativa de asasinare a lui premierului slovac, operațiune de influență sub steag...

Tentativa de asasinare a lui premierului slovac, operațiune de influență sub steag fals?

DISTRIBUIȚI

 172147 – 20052024 – Tentativa de asasinat a prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, este catalogată de Robert Lansing Institute drept operațiune de influență în străinătate sub un steag fals.

Analiștii au făcut legătura dintre Juraj Cintula, slovacul reținut de poliție ca autor al și grupul neonazist pro-rus Slovak Conscripts (Slovenskibranci, SB).

Slovacul Juraj Cintula, născut în 1953, lucra ca agent de securitate la un centru comercial local. În 2005 a fondat clubul literar DÚHA, pe care l-a condus din 2008 până în 2016. Este autorul poeziilor satirice „Sen rebela”, „Diptic”, „Osy” și al unei cărți despre țigani – „Efata”, în 2015.

În 2016, pe pagina de Facebook a Slovak Conscripts, Juraj Cintula era citat: „În mai anul trecut am auzit prima dată de recruți slovaci și am devenit atras de ei din cauza:

  1. capacității lor de a acționa fără ordine din partea statului, ceea ce este pur și simplu de neînțeles într-o comunitate atât de inactivă precum a noastră;
  2. angajamentul lor dezinteresat – își cumpără ei înșiși arme și echipamente din banii lor (pentru a-l ataca Fico, Cintula a folosit o armă personale și înregistrată). Ei învață singuri tactici și strategie în timpul liber… de ce fac asta?

Sute de mii de migranți vin în Europa, iar noi suntem o parte permanentă a acestora. Recruții slovaci se pregătesc nu pentru luptă, ci pentru apărare. Dacă cineva vă spune că se pregătește de război, nu credeți. Sarcina lor principală este să protejeze oamenii, țara, tradițiile, cultura – ei sunt patrioți.”  

Această postare îl plasează pe Cintula drept simpatizant al grupării Slovak Conscripts, a căror ideologie pare să o împărtășească. Iar opiniile sale rasiste și anti-imigranți le-a exprimat în cartea sa – Efata, în 2015, cu un an înaintea postării de pe Slovak Conscripts.

Se pare că Partidul Popular Slovacia Noastră (LSNS) a fost creat ca o aripă paramilitară a forței care are ideologie de extremă dreaptă, similar proiectelor din Europa susținute de Kremlin . Slovak Conscripts (Slovenskibranci, SB) este un grup paramilitar neoficial, neînregistrat, fondat în 2012 de un tânăr student universitar pe nume Peter Svrchek din Trnava.

Există, de asemenea, dovezi că Slovenski Branci (SB) a cooperat cu Russian Night Wolves, afiliată cu agenția de informații internă a Rusiei, FSB.

Potrivit sursei citate, recruții SB sunt inițiați în Rusia de Direcția Principală de Informații (GRU) a armatei, iar la întoarcerea în Slovacia își continuă antrenamentele, în unele cazuri chiar cu instructori din Rusia, care îi învăța tehnica rusă de luptă numită The System. Când organizația paramilitară era în curs de formare, liderul Slovenskí Branci a fost antrenat cu o miliție rusă Narodny Sobor. În timpul șederii sale de trei săptămâni în Rusia, Svrchek a fost antrenat de foști soldați Spetsnaz și a început rapid să-și transmită experiența altor membri ai grupului.

”Credem că tentativa de asasinare a lui Robert Fico este cel mai probabil rezultatul utilizării unor instrumente hibride împotriva membrilor NATO. Unul dintre obiectivele principale este de a încerca să convingă Europa să creadă că Ucraina este implicată. Tentativa de asasinare a premierului slovac va declanșa radicalismul social pe fondul protestelor recente împotriva politicilor sale. Chiar Cintula a mărturisit că gestul său a fost determinat de faptul că nu este de acord cu linia populistă a guvernului Fico, asociată cu guvernarea autoritară și cooperarea cu Rusia, Fico opunându-se constant ajutorului militar acordat Ucrainei pentru a contracara invazia Rusiei, iar Kremlinul a profitat de oportunitatea pentru a lansa imediat o campanie de informare în care spunea că Occidentul se află în spatele tentativei de asasinat, ca răspuns la loialitatea Bratilavei față de Kremlin”, scrie Robert Lansing Institute.

”Am văzut încercările Rusiei de a răspândi dezinformarea cu privire la faptul că soția lui Cintula este refugiată din Ucraina, ceea ce a fost imediat negat. Rusia alimentează teoriile conspirației în străinătate pentru a submina Statele Unite și aliații săi. Între timp, relatările informative de la Moscova vorbesc în numele Kremlinului, care ar putea repeta scenariul lui Fico pentru prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban . Kremlinul plănuiește să prezinte Occidentul drept cel care ucide lideri guvernamentali a căror opinie lor nu este aliniată cu Washingtonul sau Bruxelles-ul”, se mai arată în material. Aceasta urmează tiparele operațiunilor de informare din Războiul Rece.

Moscova este dornică să demonteze UE și NATO, de aceea este nevoie de un conflict artificial, în interior.

Luând în considerare feedback-ul rețelei de socializare a Rusiei, cum ar fi pentru actul terorist al Primăriei Crocus, Moscova a încercat să dea vina pe agențiile speciale ale Ucrainei pentru atentatul la viața lui Fico, ceea ce înseamnă că este o operațiune sub steagul fals. Dacă Rusia include cu succes această idee în narațiune, asta ar putea distruge sprijinul militar european pentru Kiev. Dacă se pune accent pe implicarea Washingtonului în tentativa de asasinat, asta va lovi pozițiile SUA în Europa. Este important de subliniat că tentativa de asasinat a avut loc în timpul vizitei secretarului de Stat Antony Blinken la Kiev.

Începând cu februarie 2022, Kremlinul a pariat pe operațiunile de informare, iar tentativa de asasinare a lui Fico ar putea face parte dintr-o campanie de dezinformare bine planificată a Rusiei, prin care să submineze sprijinul Europei pentru Ucraina. Având o nevoie puternică de a submina unitatea UE și NATO, Rusia recurge la operațiuni de influență extrem de dure, care, deși sunt mai puțin eficiente, sunt mai frecvente și susceptibile de folosirea forței.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.