Acasă Politic Identitatea etnică, culturală și lingvistică a minorităţii naționale aromâne din Albania, pe...

Identitatea etnică, culturală și lingvistică a minorităţii naționale aromâne din Albania, pe agenda discuțiilor bilaterale a miniștrilor Odobescu și Hasani

DISTRIBUIȚI
foto: mae.ro

 172328 – 06062024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut miercuri, 5 iunie 2024, consultări bilaterale cu ministrul pentru Europa și afaceri externe din Albania, Igli Hasani, aflat în vizită oficială la București.

Vizita are loc într-un context special al relațiilor diplomatice, marcat de a 30-a aniversare a semnării Tratatului de înţelegere, colaborare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Albania și de celebrarea a 70 de ani de la ridicarea relațiilor diplomatice la nivel de ambasade. Cu acest prilej, cei doi miniștri au semnat un Memorandum de Înțelegere privind pregătirea diplomatică.

Consultările politice au reconfirmat interesul pentru o cooperare sectorială activă în domenii precum educație, afaceri interne, justiție, securitate cibernetică, apărare, administrație, agricultură, mediu, inovare şi turism. Totodată, au fost discutate modalităţi de accelerare a implementării prevederilor Planului de Acțiune 2024-2025 privind cooperarea între ministerele de externe ale celor două state, semnat cu prilejul vizitei ministrului Luminiţa Odobescu la Tirana în noiembrie 2023.

Oficialul român a reafirmat importanța pe care România o acordă menținerii identității etnice, culturale și lingvistice a minorităţii naționale aromâne din Albania și a reliefat aşteptarea ca procesul de retrocedare către statul român a Casei Iorga din Saranda să fie finalizat cât mai curând.

Ministrul Luminița Odobescu a reiterat sprijinul principial și ferm al României pentru avansarea parcursului european al Albaniei, prin lansarea efectivă a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană. A apreciat în acest sens eforturile susținute ale autorităților de la Tirana, precum și alinierea Albaniei la PESC.

De asemenea, ministrul român a apreciat rolul activ al Albaniei, în plan regional și multilateral, în formate de securitate și cooperare economică, precum și în calitate de Aliat NATO, în special în contextul provocărilor multiple generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Totodată, partea română a reconfirmat buna colaborare cu Albania în cadrul formatelor de cooperare regională, în contextul exercitării de către Tirana a mandatului anual de Preşedinţie-în-Exerciţiu a ICE, respectiv a mandatului semestrial al OCEMN.

În cadrul întrevederii au fost abordate consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, parcursul european al Ucrainei și al Republicii Moldova, precum și evoluțiile din Orientul Mijlociu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.