Acasă Anchete Justitie Președintele a promulgat legea prin care fugarii vor fi obligați să plătească...

Președintele a promulgat legea prin care fugarii vor fi obligați să plătească cheltuielile de aducere în țară

DISTRIBUIȚI

 172299 – 04062024 – Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea pentru completarea art. 16 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală (PL-x nr. 247/2024). Este vorba despre prevederea legislativă referitoare suportarea cheltuelilor făcute de statul român cu repatrierea persoanele condamnate care se sustrag executării pedepsei în penitenciarele românești.

Potrivit Ministerului Justiției, în 2023 statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru 803 persoane aduse în țară, iar anul acesta, până în present, peste 300 de fugari au fost aduși în țară, tot pe cheltuiala statului.

Legea are în vedere 2 ipoteze. În cazul în care fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau judecată, cheltuielile făcute de stat pentru aducerea lui în țară urmează să fie avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare. În cea de a doua ipoteză, în care fugarul reușește să fugă din țară după ce este condamnat definitiv, cheltuielile făcute de stat pentru aducerea lui în România urmează să fie recuperate printr-o acțiune în instanța civilă, titularul acțiunii fiind ministerul care a făcut cheltuielile. Această acțiune va fi scutită de taxa de timbru și va fi judecată cu celeritate.

Noua lege se referă strict la persoanele urmărite internațional, cele care consideră că prin fugă vor scăpa de răspunderea penală, de executarea pedepsei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.