Acasă Social Sondaj de opinie INSCOP Research: Tipul de republică

Sondaj de opinie INSCOP Research: Tipul de republică

DISTRIBUIȚI

 172294 – 03062024 –   Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în mai 2024, peste jumătate dintre români ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidențială în care președintele ales prin votul cetățenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent.

Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Românii par atașați de modelul unei republici în care președintele ales prin vot universal să aibă puteri ceva mai mari decât modelul constituțional din prezent. Resping ferm ideea unei republici parlamentare care nu se potrivește culturii noastre politice, însă manifestă o oarecare prutență față de puteri excesive. Aceste opinii reflectă nemulțumirea cu privire la modul în care funcționează actuala republică și ar putea prefugura o redesenare a raporturilor dintre puteri după peste trei decenii de la prima constituție democratică a istoriei noastre recente,” a declarat Remus Ștefureac – director INSCOP Research.

Tipul de republică
Republică semi-prezidențială cu puteri mai mari pentru președinte
55.9% dintre cei intervievați ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidențială în care președintele ales prin votul cetățenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent, 41.1% își exprimă dezacordul, iar 3% nu știu sau nu răspund.
Ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidențială în care președintele ales prin votul cetățenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent mai ales: votanții PSD-PNL și ai AUR, persoanele cu educație primară, locuitorii din rural sau din urbanul mic. Se opun transformării României într-o republică semi-prezidențială în care președintele ales prin votul cetățenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent mai ales: votanții ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București.

Republică parlamentară
13.3% dintre români ar fi de acord cu transformarea României într-o republică parlamentară în care președintele să fie ales de membrii Parlamentului, 84.5% își exprimă dezacordul, iar 2.2% nu știu sau nu răspund.
Ar fi de acord cu transformarea României într-o republică parlamentară în care președintele să fie ales de membrii Parlamentului mai ales votanții PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei inactivi pasivi și cei care nu au cont pe rețele sociale. Se opun transformării României într-o republică parlamentară mai ales: votanții AUR și ai ADU, persoanele sub 45 de ani, persoanele cu un nivel de educație mai ridicat, locuitorii din București.

 https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/06/03.06.24-INSCOP-News.Tipul-de-republica.pdf

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.