Acasă Politic București: Grecia, noi măsuri de austeritate

București: Grecia, noi măsuri de austeritate

DISTRIBUIȚI

 – 115678 – 31122012 – Hidra recesiunii economice bântuie pământurile elene de cinci ani încheiați, fără ca vreun Perseu salvator să reușească până acum să îi reteze capetele, declară deputatul PDL Andreea Paul. Lupta se poartă încet, cu sacrificii uriașe, pe care grecului de rând îi este greu să le suporte. Din păcate, nu este o tragedie pusă în scenă, ci una care are loc

în viața de zi cu zi. De 5 ani de zile, Grecia este îngropată într-o recesiune cumplită, din care nu a găsit calea de ieșire. Anul 2013 este al șaselea an de recesiune, în condițiile în care deja peste un sfert din populație este șomeră, sufocată de un munte de datorii și cu povara unui deficit bugetar mult prea mare. Estimările pentru noul an indică o contracție a economiei elene cu 4,5% , creșterea datoriei publice la 189% din PIB și un șomaj de peste 25%.

Supraviețuirea Greciei vine doar din împrumuturile acordate de statele din zona euro și de Fondul Monetar Internațional. Iar ajutorul continuă să fie acordat dintr-un raționament foarte simplu: zona euro este ca un lanț cu 17 zale – dacă o za se rupe, întregul lanț este distrus. Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional au aruncat de două ori colacul de salvare Greciei. Prima dată în mai 2010, cu un împrumut de 110 miliarde euro, iar a doua oară în februarie 2012, cu un împrumut de 130 miliarde euro.

Dar solidaritatea nu este un drum cu sens unic. Guvernul elen a amânat în repetate rânduri implementarea măsurilor de austeritate ce aveau să aducă în Grecia eficiența din țările europene, precum reducerea numărului de angajați în sectorul public sau tăierea unor sporurinejustificate. Însă în momentul de față acest lucru nu mai este posibil. Constrânsă de condițiile impuse de Troica creditorilor internaționali – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internațional – Grecia trebuie să recurgă la noi măsuri de austeritate, de această dată mai convingătoare și mai eficiente.

Grecia – austeritate în valoare de 13,5 miliarde euro în următorii doi ani

Măsurile cuprinse în pachetul de austeritate ce vizează următorii doi ani sunt usturătoare pentru greci: îi așteaptă tăieri de pensii de la 5% până la 15%, o nouă creștere a vârstei de pensionare de la 65 la 67 ani, după ce numai anul anterior a fost majorată de la 61 la 65 ani, reducerea numărului de angajați din sectorul public cu nu mai puțin de 10.000 persoane, reducerea cu o treime a unor salarii din sectorul public (inclusiv ale judecătorilor) concomitent cu eliminarea tuturor bonusurilor, reducerea cu 35% a salariilor din companiile de stat. În același timp, preavizul de concediere este redus, numărul de salarii compensatorii pe care îl pot primi salariații cu vechime mai mare de 16 ani este limitat, iar angajatorii au dreptul să ceară angajaților să lucreze mai multe ore pe zi.

Toate aceste măsuri sunt adiționale celor stabilite cu creditorii internaționali în luna februarie 2012, când FMI a cerut scăderea datoriei publice la 120% din PIB până în anul 2020. Pentru atingerea aceastei ținte, guvernul elen și-a asumat cateva măsuri de austeritate drastice, precum: Reducerea cheltuielilor de funcționare ale guvernului cu 200 milioane euro; Reducerea salariilor din sectorul public cu 15%; Reducerea pensiilor suplimentare cu valori cuprinse între 10% și 20%; Neacordarea de alocații familiilor cu venituri anuale de peste 45.000 euro, decât dacă au mai mult de 5 copii; Reducerea investițiilor publice interne cu 400 milioane euro; Introducerea unei reguli de angajare în companiile de stat: un angajat la 10 plecați; Reducerea salariilor politicienilor la nivel local cu 10%; Reducerea salariului minim cu 22%; Eliminarea scutirii de la plata taxelor pentru numeroase categorii sociale; Creșterea taxelor pe iahturi, mașini, piscine și proprietăți; Privatizarea parțială sau completă a numeroase companii de stat (în valoare de 10 miliarde euro); Reducerea cheltuielilor cu sănătatea cu peste un miliard euro; Tăierea cheltuielilor cu apărarea cu 300 milioane euro; Reducerea numărului de angajați din sectorul public cu 150.000. Economiștii nu dau Greciei nicio șansă de ieșire din recesiune până în anul 2015. Guvernul elen face acum ceea ce guvernul român a făcut în urmă cu doi ani: restabilește ordinea macroeconomică. În oglinda elenă ne-am fi privit și noi astăzi dacă nu am fi implementat măsurile de austeritate din ultimii ani. Dacă România ar fi întârziat aceste măsuri, guvernul Ponta nu ar mai fi avut ce guverna acum, nu ar mai fi avut cum să dea înapoi salarii, ci ar fi trebuit să taie de peste tot, așa cum se întâmplă în Grecia. Situația Greciei de astăzi este un nou apel la responsabilitate: să nu lăsăm moștenire copiilor noștri problemele. Să luăm decizii privind în viitor. Să avem curajul să luptăm pentru o Românie cu un standard de viață european construit cinstit prin muncă, eficiență, productivitate și valorificarea talentului, nu prin umflarea sacului cu împrumuturi și datorii. Românii așteaptă ca cei pe care i-au ales să acționeze.  Românii ne așteaptă să acționăm, susține parlamentarul democrat-liberal. – www.promptmedia.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.