Acasă Externe Rep. Moldova: Școlile din Transnistia, încotro?

Rep. Moldova: Școlile din Transnistia, încotro?

DISTRIBUIȚI

129657 – 07072014 – Oficiul Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale este dispus să ofere autorităţilor Rep. Moldova asistenţă în soluţionarea problemelor cu care se confruntă şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Asigurări în acest sens au fost date astăzi, 7 iulie, în cadrul unei întrevederi a înaltului comisar Astrid Thors cu viceministrul Afacerilor Externe, Valeriu Chiveri.

Potrivit unui comunicat oficial, discuțiile au vizat domeniile de cooperare dintre Rep. Moldova şi Oficiul Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale.

Viceministrul Valeriu Chiveri a reiterat necesitatea evitării acţiunilor unilaterale ce ar putea afecta activitatea instituţiilor de învăţământ. În acest context, a fost punctată oportunitatea elaborării regulamentului privind funcţionarea şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, care va asigura continuitatea procesului educaţional.

Totodată, partea moldovenească a accentuat necesitatea menţinerii dialogului continuu pentru identificarea soluţiilor problematicii respective.

La rândul său, Astrid Thors a exprimat disponibilitatea Oficiului Înaltului Comisar de a oferi, în continuare, asistenţă pentru autorităţile Republicii Moldova în soluţionarea spectrului de probleme cu care se confruntă aceste şcoli.

În paralel cu aceste discuții referitoare la situația școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, așa-zisul ministru al educației de la Tiraspol, Svetlana Fadeeva, citată de novostipmr.com, anunță integrarea sistemului de educație și învățământ din regiunea transnistreană în sistemul de educație și învățământ din Federația Rusă.

Potrivit Svetlanei Fadeeva, citată de Ziarul Național, „va fi creat ”un sistem unic de resurse informaționale pentru actele normative care reglementează în prezent învățământul și știința din Rusia și Transnistria”, care ”va ajuta să elaborăm documentele conceptuale în aceeași cheie”.

Reprezentanta Tiraspolului anunță că, pentru a aplica noile standarde rusești în sistemul de învățământ de peste Nistru, va fi inițiată o cooperare strânsă în care ministerul rus al Învățământului și Științei va oferi suport metodologic. „Vom transmite actele normative elaborate în domeniul educației, științei și învățământului pentru a fi expertizate în Rusia, ceea ce ne va oferi posibilitatea de a crea un spațiu educațional unic și să sincronizăm schimbările în sistemele de învățământ de la noi și din Rusia”, a precizat Svetlana Fadeeva.

De asemenea, reprezentanții sistemului de învățământ și educație din regiunea transnistreană vor fi trimiși în Rusia pentru a fi instruiți. Un alt aspect discutat cu autoritățile ruse se referă la posibilitatea ca absolvenții din regiunea transnistreană să poată studia la facultățile din Rusia. „Dacă vom soluționa problema privind acreditarea Centrului privind expertizarea calității studiilor în Federația Rusă, atunci absolvenții noștri vor putea, cu diploma obținută aici, să își continue studiile în instituțiile de învățământ rusești”, a menționat Fadeeva.

Noile prevederi anunțate de așa-zisul minister de peste Nistru vor fi implementate ca urmare a memorandumului semnat de autoritățile ruse și cele de la Tiraspol. Amintim că cele două părți au semnat, pe 2 iulie, șapte memorandumuri de colaborare drept urmare a unei înțelegeri din anul trecut dintre vicepremierul rus Dmitri Rogozin și șeful administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.