Acasă Externe Rep. Moldova aderă la Mecanismul de protecție civilă al UE

Rep. Moldova aderă la Mecanismul de protecție civilă al UE

DISTRIBUIȚI

 170096 – 02102023 –  Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, și ministrul afacerilor interne al Rep. Moldova au semnat au semnat acordul prin care Rep. Moldova devine stat participant la Mecanismul de protecție civilă al UE.

După ce va fi ratificat de Rep. Moldova, el se va aplica cu titlu provizoriu până la intrarea deplină în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Moldova a beneficiat de Mecanismul de protecție civilă al UE pentru a face față unei strămutări de persoane de mare amploare declanșate de invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, la începutul acestui an UE a mobilizat 36 de generatoare de energie electrică pentru 30 de spitale din Rep. Moldova, provenind din rezerva energetică rescEU. În plus, UE a sprijinit Moldova cu 48 de milioane euro sub formă de ajutor umanitar de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Ca membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE, Rep. Moldova va putea nu numai să primească sprijin imediat, ci și să furnizeze asistență țărilor afectate de dezastre naturale sau provocate de om, prin intermediul mecanismului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAmbiții
Articolul următorȘi totuși banii vin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.