Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România trebuie să rămână alături de Franța și Germania în procesul...

București: România trebuie să rămână alături de Franța și Germania în procesul de reconstrucție post Brexit a Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

AUDIERI MINISTRI - COMISIA PENTRU POLITICA EXTERNA -  LAZAR COMA147065 – 21102016  România trebuie să rămână alături de Franța și Germania în procesul de reconstrucție post Brexit a Uniunii Europene, a declarat la RFI ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu. Interesele României sunt legate atât de accederea în Zona Euro, la care s-a obligat prin Tratatul de Aderare, cât și din necesitatea unui sprijin din partea Franței și Germaniei în politica de vecinătate răsăriteană.

”În contextul Brexit-ului, este nevoie ca România să se implice mai mult în procesul european. Și avem și interese foarte puternice. De exemplu, noi, prin Tratatul de Aderare, ne-am asumat obligația de a adera la zona euro. Și este foarte important să fim în procesul decizional legat de modul în care va evolua zona euro. De aceea, noi am insistat de la bun început, încă dinainte de Brexit, de când a început criza economică, pe faptul că orice demers legat de consolidarea zonei euro să ne cuprindă și pe noi. Să fim acolo! Astfel încât, pe de o parte, să ne putem exprima anumite opinii și pe de altă parte, să putem prelua deja în procesul de pregătire elementele care vor rezulta din procesele care vizează consolidarea zonei euro. Un alt punct important este planul de punere în aplicare a strategiei de politică externă și de securitate a Uniunii Europene. O componentă importantă a acestei strategii privește vecinătatea răsăriteană. Și, credeți-mă, partenerii noștri recunosc rolul României în conturarea politicii de vecinătate, pe zona estică și nu numai. Și este normal să fim aproape de cei care și-au dovedit capacitatea și interesul de a participa la acest proces de reflecție cu privire la viitorul acestei politici de vecinătate, îndeosebi în zona răsăriteană. Este esențial, pentru că în măsura în care se va reuși acest lucru, Uniunea Europeană își va consolida caracterul de actor global”.

Despre viziunile diferite privind viitorul Uniunii Europene, între ”nucleul dur franco-german” și statele din ”Grupul de la Vișegrad”: ”Mi se pare firesc ca în anumite situații și pe anumite teme să existe abordări diferite și ele să fie discutate. Este firesc să existe reuniuni într-un număr mai mic sau mai mare de state membre ale Uniunii Europene. Dar, noi am spus-o de la început și suntem foarte clari în această privință, este foarte important ca orice astfel de dezbateri în forme mai restrânse, care sunt OK, să contribuie la ceea ce numim o abordare unitară, la soluții care să privească întreaga Uniune Europeană. Iar aici intervine și elementul esențial care se numește solidaritate europeană. Eu sper ca asemenea diferențe să nu fie de natură a împiedica avansul procesului european. O spun, ca unul implicat de 25 de ani în procesul european și, fără a fi lipsit de modestie, ca unul care are pretenția de a fi înțeles aceste mecanisme: dacă vrem ca noi, europenii, să facem față în continuare fenomenului globalizării și la competiția globală tot mai puternică, nu există alternativă la o Uniune Europeană tot mai puternică. Eu sper ca toți ceilalți, de nivel mai înalt sau mai puțin înalt, vor ajunge și ei la această concluzie”.

”Într-adevăr, ne preocupă situația drepturilor cetățenilor români și a tuturor cetățenilor europeni aflați în Marea Britanie. Aici nu există cale de compromis la nevoia unui tratament similar pentru toți cetățenii europeni aflați în Marea Britanie. Negocierea se va desfășura între cei 27 pe de o parte și Londra, pe de altă parte. Că vor exista discuții și schimburi de opinii, inclusiv cu partenerii britanici, asta este  firesc. Dar negocierile ca atare vor fi în formatul UE27-Regatul Unit. Și dacă citim cu atenție declarația de la Brartislava, cred că avem suficiente centuri de siguranță în această direcție”.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.