Acasă Politic Nu ne lăsăm aşa uşor

Nu ne lăsăm aşa uşor

DISTRIBUIȚI

 147781 – 22092017 – Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a declarat că România intenţionează să folosească pârghiile politice şi juridice din cadrul mecanismelor UE, în contextul adoptării legii educaţiei din Ucraina, care restricţionează predarea în limbile minorităţilor naţionale, potrivit , potrivit RFI. Titus Corlăţean anunţă o posibilă dezbatere de urgenţă la APCE pe tema legii educaţiei din Ucraina: „Delegaţia României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pe care am onoarea să o conduc a demarat deja procedura şi strânge semnături pentru o dezbatere de urgenţă şi asta e o procedură excepţională, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la sesiunea de plen din octombrie, de la Strasbourg, pentru a discuta special tema Ucrainei şi această legislaţie, cu o propunere de rezoluţie şi cu o monitorizare a Ucrainei pe această temă. Deci sunt pârghii politice, sunt şi pârghii juridice în cadrul mecanismelor Uniunii Europene, pe care intenţionăm să le folosim”.

Eu sper ca raţiunea să prevaleze, pentru că nu văd de ce etnicii români şi alte minorităţi naţionale din Ucraina trebuie să devină prizoniere ale unui conflict, pe care îl înţelegem, ucraineano-rus”, spune senatorul PSD. Titus Corlăţean se teme că „dacă legea va fi promulgată de preşedinte, consecinţele vor fi proaste, pentru că practic, educaţia în limba maternă la o serie de discipline, ceea ce nouă ni se pare absolut normal în România, atunci când statul român tratează cu respect minorităţile naţionale din România, acolo va dispărea această situaţie. Practic, vor putea copiii să înveţe limba maternă probabil în condiţii dificile. Evident că şcolile vor fi închise sau mult restrânse. Consecinţele vor fi proaste”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi la New York că în urma adoptării noii legi a educaţiei din Ucraina, care restricţionează predarea în limbile minorităţilor naţionale, şi-a anulat vizita programată în luna octombrie la Kiev. Noua lege a educaţiei din Ucraina, care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko, prevede înlocuirea materiilor care se predau în limbile minorităţilor naţionale cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană.

Parlamentul României a adoptat miercuri în plenul reunit, cu unanimitate de voturi, o declaraţie prin care solicită autorităţilor de la Kiev soluţionarea rapidă a situaţiei privind noua lege a educaţiei.

În Ucraina locuiesc peste 400 de mii de etnici români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.