Acasă Externe Agenda Europeana Despre importanța plasării cetățenilor și a așteptărilor acestora în centrul acțiunii UE...

Despre importanța plasării cetățenilor și a așteptărilor acestora în centrul acțiunii UE în Balcanii de Vest

DISTRIBUIȚI

149529 – 22022019 –  Secretarul de Stat Victor Micula a participat la 21 februarie 2019, la Viena, la reuniunea responsabililor pentru Afaceri Europene din Balcanii de Vest, la invitația ministrului austriac pentru Afaceri Europene, Gernot Blümel.

Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii privind evoluțiile europene de interes pentru parcursul european al Balcanilor de Vest, reieșind interesul partenerilor din regiune pentru consolidarea proiectului european, o Uniune Europeană puternică și unită fiind atât în beneficiul statelor membre, cât și al partenerilor din regiune.

Președinția română a Consiliului UE a exprimat sprijinul pentru obținerea unor rezultate substanțiale pe durata mandatului său, care să permită evoluții pozitive pentru partenerii din Balcanii de Vest. În acest sens, a fost reafirmată importanța menținerii politicii de extindere pe agenda de priorități a Uniunii Europene, atât pe durata mandatului României de Președinție a Consiliului, cât și pentru noul ciclu instituțional care va demara o dată cu alegerile europarlamentare din primăvara anului 2019. Au fost, de asemenea, prezentate, evenimentele avute în vedere de România pe durata Președinției Consiliului UE, cu relevanță pentru regiunea Balcanilor de Vest, fiind subliniată atenția acordată problematicii tineretului, cooperării regionale, comunicării strategice și creșterii rezilienței în contextul amenințărilor hibride, precum și transformării democratice și reconcilierii în regiune, la 30 de ani de la căderea regimului comunist.

Secretarul de Stat a arătat, totodată, că România încurajează cooperarea și dialogul la nivelul regiunii, pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă partenerii din Balcanii de Vest. În context, a exprimat deschiderea României de a sprijini parcursul european și euro-atlantic al partenerilor din regiune inclusiv prin furnizarea de asistență tehnică și transfer de expertiză în domeniile de interes.

Din discuții a reieșit, de asemenea, importanța plasării cetățenilor și a așteptărilor acestora în centrul acțiunii UE în Balcanii de Vest, precum și necesitatea ca aceștia să fie principalii beneficiari ai transformării democratice a societății, cu obiectivul integrării europene, se arată într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.