Acasă Uncategorized Bruxelles: Daciana Sârbu va cere Comisiei Europene extinderea ajutoarelor alimentare pentru persoanele...

Bruxelles: Daciana Sârbu va cere Comisiei Europene extinderea ajutoarelor alimentare pentru persoanele cu venituri mici

DISTRIBUIȚI

93458 – 01092010 –  Daciana Sârbu, europarlamentar, membru al Comisiei de Agricultură a Parlamentului European, va solicita Comisiei Europene să extindă programele de ajutorare a categoriilor defavorizate şi care pot fi grav afectate de creşterile semnificative ale preţurilor la alimente. În prezent, în Uniunea Europeană, 40 de milioane de oameni suferă de foame, din cauza veniturilor foarte mici. În anul 2006, programul alimentar european ajuta doar 13 milioane de cetăţeni să primească alimentele de bază, iar eurodeputata PSD consideră că UE trebuie să lărgească şi să îmbunătăţească acest program de sprijinire a persoanelor aflate sub pragul sărăciei.

Eurodeputata PSD a prezentat luni la Bruxelles structura raportului pe care îl va redacta în numele Comisiei AGRI, în cadrul unei prime dezbateri cu membrii acesteia. Raportul vizează recunoașterea agriculturii ca sector strategic în contextul asigurării securităţii alimentare şi se incadreaza in  dezbaterea cu privire la viitorul politicii agricole comune după 2013.

Potrivit Dacianei Sârbu, raportul va fi axat pe ideea că asigurarea securităţii alimentare rămâne principala justificare a nevoii unei Politici Agricole Comune europene puternice.

Problema preţurilor la alimente va fi una dintre temele centrale analizate în raport, eurodeputata concentrându-se în mod special asupra preţurilor la cereale, care au crescut în această vară cu până la 50% din cauza secetei din unele ţări exportatoare, precum Federaţia Rusă. Astfel de fluctuaţii ale preţurilor – comune în ultimii ani – trebuie prevenite, prin adoptarea unor măsuri economice sau financiare, astfel încât ele să nu afecteze nici consumatorii şi nici producătorii, consideră eurodeputata.

Europarlamentarul PSD subliniază că, prin instrumentele Politicii Agricole Comune, este esenţial să se menţină capacitatea de producţie a Uniunii Europene, inclusiv pentru a evita exodul rural şi abandonarea zonelor rurale de către producătorii insuficient susţinuţi. O formă importantă de sprijin este reprezentată de plăţile directe, care – potrivit eurodeputatei – trebuie menţinute şi distribuite echitabil şi uniform, în toate regiunile Uniunii Europene. În plus, Daciana Sârbu va susţine, în cadrul acestui document, că pe lângă plăţile directe UE trebuie să instituie şi alte instrumente care să acţioneze ca o plasă de siguranţă pentru prevenirea fluctuatiilor preturilor.

O altă prioritate indicată în raport este asigurarea unui înalt grad de angajare în agricultură, atât pentru creşterea competitivităţii, cât şi ca formă de creare de locuri de muncă în periodă  actuală de criză

Prin intermediul raportului pregătit de Daciana Sârbu, în atenţia comisiei AGRI va intra şi problema stocurilor alimentare, o relevantă temă de gândire pentru UE, în condiţiile în care stocurile mondiale pot asigura necesarul alimentar al planetei pentru numai 50 de zile (în 1950 ele erau suficiente pentru un an).

Raportul realizat de Daciana Sârbu va fi adoptat în Comisia AGRI în luna decembrie şi în plenul Parlamentului în luna ianuarie a anului viitor. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.