Acasă Uncategorized Bruxelles: Gazoductul Nabucco ar putea primi 4 miliarde de euro

Bruxelles: Gazoductul Nabucco ar putea primi 4 miliarde de euro

DISTRIBUIȚI

93664 – 08092010 –  Planurile pentru gazoductul Nabucco au făcut un pas înainte luni, când trei importante instituţii financiare internaţionale (IFI) au convenit să înceapă procesul de verificare prealabilă pentru împrumuturile în valoare totală de până la 4 miliarde de euro pentru proiect. Acordul de mandat semnat cu Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi cu Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), membră a Băncii Mondiale,

 

 

 

 

 

 

marchează lansarea procesului de evaluare, a declarat consorţiul Nabucco într-un comunicat, citat de SETimes.

Acordul semnat la Bruxelles specifică condiţiile în care se va derula procesul de verificare prealabilă şi potenţialul sprijin financiar din partea fiecăreia dintre cele trei IFI, a explicat în continuare grupul vienez format din şase companii. Pe parcursul procesului de evaluare, experţii creditorilor vor efectua o evaluare aprofundată a aspectelor comerciale, sociale şi de mediu ale proiectului.

Conform acordului, BEI ar putea participa la finanţarea proiectului Nabucco cu până la 2 miliarde de euro. BERD ar putea participa cu 1,2 miliarde de euro şi IFC cu 800 mn de euro, jumătatea acestor sume urmând să fie sindicalizate de la bănci comerciale. „Implicarea celor trei IFI este o demonstraţie a sprijinului mondial şi european pentru proiect şi reprezintă un reper important în asigurarea finanţării de ansamblu a Nabucco”, a remarcat consorţiul. „Implicarea timpurie a IFI-urilor va ajuta Nabucco să îndeplinească cele mai ridicate standarde privitoare la evaluarea riscului de mediu şi social şi la achiziţiile publice”.

Decizia finală asupra contribuţiilor potenţiale ale creditorilor urmează a fi luată în decursul anului viitor.

„După finalizarea cu succes a evaluării, finanţarea va trebui aprobată de organismele de conducere relevante ale fiecărei IFI”, a declarat consorţiul Nabucco. „Agenţiile de creditare a exporturilor şi băncile ar urma să înceapă propria evaluare a proiectului Nabucco la scurt timp după evaluările efectuate de IFI”.

Acţionarii, care urmează să asigure 30% din necesarul de finanţare, vor solicita apoi angajamente din partea altor creditori potenţiali în 2011.

Deşi toate finanţările viitoare vor depinde de rezultatele procesului de verificarea prealabilă, cele trei bănci au precizat clar că nu s-ar implica în acest proiect dacă nu ar fi gata să participe cu fonduri.

„Faptul că suntem dispuşi să identificăm în acest punct un potenţial financiar de până la 4 miliarde de euro din partea celor trei instituţii împreună poate fi interpretat ca o observaţie foarte serioasă”, a declarat Thomas Barrett, directorul BEI, în cadrul unui briefing de la Bruxelles.

Comisia Europeană, care a alocat 200 mn de euro pentru prima etapă a construcţiei, a salutat acordul de luni, considerându-l un pas important spre realizarea proiectului.

„Proiectul Nabucco se bucură de sprijinul deplin al Comisiei, reprezentând o contribuţie strategică la Coridorul Sudic al Gazelor şi la securitatea energetică a Europei”, a declarat organismul executiv al UE într-un comunicat.

Conducta lungă de 3 300 km va porni din estul Turciei până la depozitul de gaze din Baumgarten, Austria, traversând Bulgaria, România şi Ungaria, şi este proiectată să transporte anual 31 miliarde metri cubi de gaze naturale din regiunea caspică şi Orientul Mijlociu spre Europa.

Construcţia proiectului, care vizează reducerea dependenţei Europei faţă de livrările de gaze ruseşti, a fost planificată să înceapă la sfârşitul anului viitor. Dar consorţiul Nabucco, compus din companiile OMV Austria, Bulgargaz Bulgaria, MOL Ungaria, Transgaz România, Botas Turcia şi RWE Germania, a declarat luni că aceasta va începe în 2012.

„Exploatarea conductei va începe în 2015”, în loc de 2014, după cum s-a preconizat anterior, a declarat Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, la briefingul de la Bruxelles, fiind citat de presă. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.