Acasă Uncategorized Bucuresti: Fiscul va folosi metode indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor...

Bucuresti: Fiscul va folosi metode indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor cand constata falsul in evidentele contribuabilului

DISTRIBUIȚI

94362 – 30092010 – Fiscul Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat proiectul de ordin al preşedintelui ANAF privind metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor. Potrivit prevederilor art. 97 alin. (4) din O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru realizarea atribuţiilor, inspecţia fiscală poate utiliza ca procedură de control, pentru stabilirea obligaţiei fiscale, în situaţia în care se constată că evidenţele contabile

 

 

 

 

 

sau fiscale ori declaraţiile contribuabilului sunt incorecte, incomplete, false, precum şi în situaţia în care acestea nu există sau nu sunt puse la dispoziţie, metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau a cheltuielilor.

Utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau a cheltuielilor reprezintă una din formele utilizate în statele UE pentru a se stabili starea de fapt fiscală a unui contribuabil, în cazurile în care se constată denaturarea evidenţelor contribuabilului faţă de realitatea activităţii.

La elaborarea proiectului de ordin al preşedintelui ANAF pentru utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, s-au avut în vedere şi recomandările experţilor Fondului Monetar Internaţional pentru introducerea acestor metode ca un instrument eficient de luptă împotriva evaziunii fiscale.

Astfel, în ceea ce priveşte stabilirea bazei de impunere pentru impozitele şi taxele datorate bugetului general consolidat al statului, regula generală sau directă are în vedere veniturile şi cheltuielile aşa cum acestea sunt înregistrate în evidenţele contabile şi fiscale. Înregistrarea operaţiunilor în evidenţele contabile şi fiscale reprezintă obligaţii ale contribuabilului conform actelor normative. Atunci când nu există evidenţe contabile sau când evidenţele contabile sau fiscale ori declaraţiile contribuabilului sunt incorecte, incomplete, false, sau nu sunt puse la dispoziţia organelor de inspectie, acestea nu reflectă situaţia reală, organele de inspecţie fiscală vor utiliza metodele indirecte de  reconstituire a veniturilor sau  cheltuielilor.

Aceasta înseamnă că se pleacă, de principiu, de la un element al bazei de impozitare prezumat a fi corect (de exemplu o factură de utilităţi – energie electrică, apă; sumele existente sau tranzacţionate prin intermediul conturilor bancare etc.) sau alte asemenea elemente care stau la baza  reconstituirii veniturilor sau, după caz, a cheltuielilor.

Utilizarea unor metode este condiţionată de accesul la rulajele conturilor bancare ale contribuabilului verificat, având în vedere că baza pentru susţinerea acestora reprezintă sumele încasate sau plătite, precum şi obiectul plăţii sau încasării.

Prin proiectul de ordin al preşedintelui ANAF privind procedura şi metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor, a fost definită procedura pentru selectarea şi aplicarea metodelor indirecte şi au fost stabilite tipurile de metode indirecte care vor fi utilizate în activitatea de inspecţie fiscală pentru reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.