Acasă Uncategorized Bucuresti: Guvernul pune piedici la obtinerea ajutorului pentru incalzire

Bucuresti: Guvernul pune piedici la obtinerea ajutorului pentru incalzire

DISTRIBUIȚI

94041 – 20092010 – Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, reglementările privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi acordate populaţiei pentru plata energiei termice.

            “Începând cu următoarea perioadă vom merge pe un tip de abordare astfel încât ajutoarele pe care le acordăm să se adreseze direct familiilor care au nevoie de ele, să le orientăm strict acolo unde îşi regăsesc valoarea”, a declarat ministrul  Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan-Nelu Botiş.

Ministrul Botiş a precizat că a fost menţinută prevederea potrivit căreia vor beneficia de această formă de ajutor familiile şi persoanele singure ale căror venituri lunare sunt mai mici de 615 lei pentru fiecare membru al familiei, cuantumul ajutorului fiind diferenţiat în funcţie de treptele de venit. Noile reglementări introduc însă unele condiţii pentru acordarea acestui tip de ajutor. Astfel, nu vor mai beneficia de ajutor de încălzire familiile şi persoanele singure care, deşi obţin venituri mai mici de 615 lei lunar pe membru de familie, au în proprietate unele mijloace precum microbuz, autobuz, autoturisme care depăşesc 1.600 cmc sau familiile şi persoanele care, pe lângă imobilul în care locuiesc, deţin şi casă de vacanţă, a adăugat ministrul Botiş.

“Din evaluările făcute până la această dată am constat că peste 10% din familii ar putea să nu se încadreze în aceste noi teste de evaluare şi testări de venituri”, a declarat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Botiş a afirmat că au fost introduse aceste modificări având în vedere că susţinerea acestui program social implică costuri de 900 de milioane de lei pentru sezonul rece. În acest context, ministrul Botiş a arătat că au beneficiat de ajutoare de încălzire 3,2 milioane de familii şi persoane singure.

De asemenea, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a mai precizat că persoanele care solicită acordarea ajutorului de încălzire vor completa o listă cu bunurile şi mijloacele deţinute în proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj. Astfel, noile reglementări prevăd în responsabilitatea primarului şi a serviciului public de asistenţă socială obligativitatea efectuării de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor înscrise. Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu pentru minimum 3% din numărul beneficiarilor în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de peste 100.001 locuitori sau pentru minimum 8% din numărul beneficiarilor în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de 50.001 – 100.000 de locuitori.

Ulterior ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o astăzi, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va prezenta Guvernului un act normativ privind aplicarea OUG referitoare la acordarea  de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi acordate populaţiei pentru plata energiei termice. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.