Acasă Uncategorized Bucuresti: Pro Democratia cheama toata societatea roamaneasca la definirea si aplicarea unor...

Bucuresti: Pro Democratia cheama toata societatea roamaneasca la definirea si aplicarea unor solutii durabile pentru remedierea situatiei romilor

DISTRIBUIȚI

93772 – 10092010 – Asociatia Pro Democratia (APD) a observat cu ingrijorare tentatia unor guverne occidentale, a unor forte politice din tari vecine Romaniei, si chiar a unei parti a clasei politice romanesti de a utiliza electoral si politic situatia sociala si economica dificila a romilor originari din Romania, precum si tendinta de a culpabiliza o minoritate intr-o maniera care aminteste mai degraba de ideile caracteristice emergentei fascismului decat de valorile fundamentale europene. In acest context, APD cheama fortele active ale societatii romanesti la un efort constructiv si sustinut pentru a contribui atat la definirea, cat si la aplicarea unor solutii democratice si durabile in directia remedierii conditiei romilor.

„Folosirea unor mijloace administrative disproportionate si privilegierea actiunii politienesti, departe de a rezolva, adanceste fractura sociala care desparte comunitatile de romi de restul societatilor europene. In aceste conditii, fara o reactie rationala si structurata, orientata social si economic, specularea fricilor securitare si a miturilor rasiste in contextul celei mai grave crize economice de dupa al doilea razboi mondial risca sa provoace reactii extremiste si sa justifice politicile neopopuliste.

Asociatia Pro Democraţia saluta pozitia clara a Parlamentului European fata de tendinta de a specula politic situatia romilor. Daca transformarea situatiei romilor  intr-o chestiune europeana poate contribui la constientizarea si remedierea problemei, nici responsabilitatea societatii romanesti in ceea ce priveste rezolvarea acestor dificultati nu poate fi eludata. Esecul Strategiei privind romii s-a datorat in mare parte absentei unui consens politic si social, care sa contribuie la transformarea unor principii in bune practici si politici publice nationale si locale sustinute.

In acest sens, rolul partenerilor sociali si civici – patronate, sindicate sau organizatii neguvernamentale – este esential. Fara crearea unor strategii si mecanisme care sa permita reducerea somajului endemic din randului romilor, fara integrarea acestora pe piata muncii, fara dezvoltarea unor forme de economie sociala si a unor intreprinderi de insertie sociala, care sa antreneze categoriile defavorizate in viata socio-economica, orice politica publica privind integrarea romilor va fi sortita esecului.

De aceea, Asociatia Pro Democraţia cheama atat organizatiile reprezentative ale minoritatilor, cat si societatea civila romaneasca, partidele politice si institutiile statului la un efort national pentru incheierea unui Pact privind integrarea sociala si economica a romilor care sa defineasca intr-o maniera consensuala atat cadrul, cat si sprijinul pentru politici publice consecvente privind remedierea situatiei romilor”, se mai spune în comunicatul APD. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.