Acasă Uncategorized New York: Premierul Boc si ministrul Baconschi participa la reuniunea la nivel...

New York: Premierul Boc si ministrul Baconschi participa la reuniunea la nivel inalt a Adunarii Generale a ONU

DISTRIBUIȚI

94055 – 21092010 – Premierul Emil Boc se deplaseaza, marti, in SUA, pentru a reprezenta Romania la reuniunea plenara la nivel inalt a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si la dezbaterile generale ale celei de-a 65-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU care se vor desfasura la New York, in perioada 21-24 septembrie a. c. Din delagaţia română face parte şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi. În perioada menţionată vor avea loc: Reuniunea la Nivel Înalt privind îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului,

 

 

 

 

 

 

Segmentul la Nivel Înalt al dezbaterilor de politică generală ale sesiunii ONU, precum şi reuniunile la nivel înalt pe probleme de mediu – biodiversitate, respectiv dezvoltare durabilă, în statele mici, insulare, în curs de dezvoltare.

“România – care aniversează anul acesta 55 de ani de activitate la ONU –  îşi exprimă întreaga disponibilitate de a continua cooperarea cu Naţiunile Unite  pe o paletă largă de teme, de la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale şi îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, până la drepturile omului, promovarea democraţiei şi a diversităţii culturale şi reforma organizaţiei”, a declarat, în acest context, şeful diplomaţiei române.

Ministrul Baconschi va lua parte şi la lucrările reuniunii la nivel înalt a Consiliului de Securitate privind asigurarea unui rol eficient al Consiliului în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, conduse de preşedintele Turciei.

Şeful diplomaţiei române va avea un program dens şi consistent, care combină dimensiunea multilaterală şi cea bilaterală a diplomaţiei. Agenda cuprinde, pe lângă reuniunile ONU de nivel înalt, şapte reuniuni ministeriale, o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din alte state şi, nu în ultimul rând, întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii şi presei româno-americane.

Pe agenda multilaterală a şefului diplomaţiei române este prevăzută participarea la reuniunile ministeriale informale NATO – Rusia, UE-SUA, UE – Federaţia Rusă, conferinţa ministerială despre intrarea în vigoare a Tratatului privind interzicerea testelor nucleare (CTBT), precum şi la reuniunea ministerială organizată de Secretarul General al ONU pe tema „Revitalizarea lucrărilor Conferinţei pentru dezarmare şi avansarea negocierilor multilaterale pe tema dezarmării”.

Ministrul de externe va participa, totodată, la evenimentele la nivel ministerial ale dialogului transatlantic (NATO-UE) şi ale Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Cea de a 65-a sesiune a Adunării Generale a ONU se desfăşoară în contextul menţinerii unui curs ascendent al multilateralismului, reconfirmat prin recunoaşterea complexităţii unor teme de interes global precum Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, schimbările climatice, neproliferarea nucleară, pandemiile globale, criza economică, situaţia din Afganistan.

Contextul internaţional este marcat de provocări care continuă să evidenţieze necesitatea unui cadru de dezbatere multilateral iar ONU rămâne organizaţia cu vocaţie universală şi cu cel mai mare potenţial de abordare cuprinzătoare a problemelor cu care se confruntă umanitatea. www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.