Acasă Uncategorized Bruxelles: Premiul pentru Jurnalism al Parlamentului European a fost castigat de jurnalisti...

Bruxelles: Premiul pentru Jurnalism al Parlamentului European a fost castigat de jurnalisti din Polonia, Suedia, Ungaria si Marea Britanie

DISTRIBUIȚI

94812 – 13102010 – Cel de-al treilea Premiu anual al Parlamentului European pentru excelenţă în jurnalism a fost înmânat miercuri de preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, unor jurnalişti din Polonia, Suedia, Ungaria si Marea Britanie, la cele patru categorii: presa scrisă, radio, televiziune şi internet. Câştigătorii au primit fiecare un premiu de 5000 de euro.

Witold Szabłowski de la Gazeta Wyborcza din Polonia a câştigat premiul Parlamentului European pentru Jurnalism la categoria presă scrisă pentru articolul acestuia „Astăzi doua trupuri de naufragiaţi vor fi aduse de valurile mării”. Articolul se referă la problema migraţiei ilegale în Uniunea Europeană. Juriul a considerat articolul ca fiind „informativ, dinamic si autentic”, şi având, aşa cum a subliniat un membru al juriului, certe calităţi literare .

Kajsa Norell şi Nuri Kino, de la Sveriges Radio Ekot (Suedia), au câştigat secţiunea radio pentru programul lor despre sprijinul financiar oferit de UE Turciei. Investigaţia jurnaliştilor a demonstrat că fondurile Uniunii Europene nu ajung la fermierii turci. Programul reprezintă o excelentă investigaţie care i-a dus pe jurnalişti în regiuni rurale din Turcia, precum şi în Ankara, transpusă perfect procedurilor tehnice ale reportajului radiofonic.

Zsolt Németh, de la MTV Hungary, a fost câştigătorul categoriei TV pentru programul „Euforia”, care prezintă istoria Uniunii Europene într-o manieră uşor de înţeles, potrivită atât acelor spectatori mai puţin cunoscători ai politicilor UE, cât şi generaţiilor mai tinere. Juriul a lăudat calitatea programului şi modul imaginativ de realizare, care adeseori lipseşte proiectelor de televiziune cu privire la Uniunea Europeană. Programul, in opinia juriului, reuşeşte să fie „în acelaşi timp atractiv, amuzant şi educativ”.

Britanicul James Clive-Matthews a câştigat premiul PE pentru Internet cu articolul pe blog lui intitulat „EUtopia – Câte din legile noastre vin de la Uniunea Europeana?” Juriul a considerat că autorul a făcut „o extraordinara muncă de cercetare” şi că articolul este „uşor de înţeles, convingător şi scris cu simţul umorului”, în acelaşi timp fiind „informativ şi interesant.” Jurnalistul, „unul din puţinii blogeri care acoperă subiecte UE intr-o manieră serioasă,” a scris un articol bazat pe o analiză statistică şi comparată foarte serioasă, dar care poate fi „citit cu plăcere”.

La decernarea premiului, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat: „Prin decizia sa de a crea acest premiu, Parlamentul European doreşte sa promoveze jurnalismul critic si imparţial. Știu cât de grea poate fi sarcina de a explica Uniunea Europeană, politicile şi deciziile sale, dar este vitală”.

„Eu vin dintr-o ţară în care aproape cincizeci de ani jurnaliştii nu aveau voie să publice ce vedeau, sa scrie ceea ce credeau şi să exprime cu voce tare ceea ce simţeau. Știu cât de preţioase sunt aceste valori comune europene. Cred că este chiar mai important să îi ascultam pe cei care sunt critici, pentru ca ei ne oferă o verificare şi ne forţează să explicăm mai bine politicile, şi uneori ne ajută să identificăm posibile erori pe care le-am fi putut comite.

Ceremonia de premiere a fost urmată de o discuţie cu titlul „Jurnaliştii -O specie pe cale de dispariţie?” Aproape toţi câştigătorii la nivel naţional din statele membre ale Uniunii Europene au participat la acest eveniment. Cincizeci de tineri jurnalişti participanţi la un atelier de lucru găzduit de Parlamentul European au fost de asemenea prezenţi. www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.