94668 – 08102010 – Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a participat vineri la lucrările Consiliului Justiţie Afaceri Interne care se desfăşoară la Luxembourg.
În cadrul dezbaterilor pe marginea propunerii de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind dreptul la Informare în cadrul procedurilor penale, ministrul roman a avut următoarea intervenţie: „România susţine această propunere de directivă care reflectă coordonatele Programului Stockholm pentru un spaţiu de securitate, justiţie şi libertate în Europa. Directiva consolidează dreptul la informare asupra dosarului persoanei învinuite sau inculpate, ceea ce întăreşte dreptul la apărare, drept fundamental recunoscut de CEDO şi Carta Drepturilor Fundamentale adoptată odată cu Tratatul Lisabona. La nivel european trebuie să adoptăm reglementări care să ranforseze politicile anticorupţie, dar în acelaşi timp să prezerve drepturile şi garanţiile procesuale ale persoanelor învinuite sau inculpate. Echilibrul este cheia unei bune legiferări, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional.”
De asemenea, în marja Consiliului JAI, a avut loc un dejun de lucru pe marginea unui raport privind măsurile necesare pentru combaterea terorismului, în cadrul căruia comisarul european pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, a relevat necesitatea alocării de fonduri în vederea pregătirii profesionale a magistraţilor pentru a se perfecţiona în problematica combaterii terorismului prin mijloace judiciare.
„În cadrul Consiliului JAI miniştrii au subliniat acordul privind necesitatea pregătirii sistemelor judiciare pentru a combate prin proceduri eficiente şi rapide flagelul terorismului, indiferent de natura acestuia. Armonizarea procedurilor, cooperarea între procurori şi serviciile de informaţii, cooperarea internaţională în echipe mixte (joint team), împărţirea informaţiilor (sharing intelligence) şi a experienţei pot eficientiza combaterea terorismului prin proceduri judiciare,” a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Miniştrii justiţiei din statele membre UE au dezbătut următoarele teme de interes pentru spaţiul european de justiţie: combaterea abuzului sexual asupra copiilor, a exploatării sexule a copiilor şi a pornografiei infantile; dreptul la informare în cadrul procedurilor penale; protecţia victimelor infracţiunilor; implementarea primei forme de cooperare consolidată din istoria UE, vizând legea aplicabilă divorţului şi separării de corp.
De asemenea, miniştrii au adoptat şi proiectul de Directivă referitoare la dreptul la interpretare şi traducere în cadrul procedurilor penale, act legislativ al UE, co-iniţiat de România alături de alte 12 State Membre. Acesta este primul act legislativ al UE în materie penală adoptat prin procedura legislativă ordinară (în co-decizie cu Parlamentul European). Prin acest act normativ, cetăţenilor UE li se va garanta respectarea dreptului la interpretare şi traducere la standarde minime comune tuturor statelor membre. www.promptmedia.ro