Acasă Uncategorized Ministrul Mediului: In Romania avem doua halde similare celei din Ungaria: la...

Ministrul Mediului: In Romania avem doua halde similare celei din Ungaria: la Oradea si la Tulcea

DISTRIBUIȚI

94667 – 08102010 – În urma rezultatelor primite de partea ungară nu există pericol de contaminare a Dunării pe teritoriul României, a declarat, vineri, ministrul român al Mediului şi Pădurilor, László Borbély. Ministrul a mai precizat că a ţinut permanent legătura cu oficialităţile din Ungaria, contactându-l pe omologul său şi oficialităţile de la unităţile pentru situaţii de urgenţă, iar colegii de la ANAR şi cei de la ISU au primit toate informaţiile necesare pe acest domeniu.

 

 

 

 

László Borbély a subliniat că accidentul din Ungaria este o catastrofă unică în ultimii ani. “Din păcate avem şi noi o experienţă similară cu incidentul de la Baia Mare. Eu am scris o scrisoare ministrului mediului din Ungaria, mi-am exprimat compasiunea pentru pierderile umane şi materiale. În cazul în care ne cer sprijinul, vom trimite ajutoare – specialişti, haine de protecţie, aşa cum am făcut şi în cazul inundaţiilor. Aceasta catastrofă ecologică atrage din nou atenţia asupra pericolelor care apar în urma neglijenţei.”

Potrivit ultimelor date primite de la autorităţile ungare, ph-ul Dunării amonte de Budapesta variază între valori normale între 8,1-8,5 (unităţi de ph). Totodată, din analiza probelor de apă prelevate în secţiunea Baziaş, rezultă că, în urma analizelor efectuate de către Laboratorul Apelor Române de la Mehedinţi, la indicatori fizico-chimici generali (metale grele şi micropoluanţi), precum şi la indicatori biologici, apa fluviului Dunărea se situează în limite

normale. Totodată, măsurătorile efectuate din trei în trei ore arată în continuare că ph-ul se situează în jurul valorii normale de 8,5 unităţi.

În ceea ce priveşte situaţia din România, ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat că „avem un inventar al siturilor contaminate, sunt peste 1.000 în România, dar prin Garda Naţională de Mediu şi autorităţile cu responsabilitate în acest domeniu verifică şi monitorizează starea acestora. Voi veni cu o notă în Guvern ca să putem fi şi mai fermi şi mai precauţi. În ceea ce priveşte haldele similare de la noi – avem două asemănătoare cu cea din Ungaria: la Oradea (fabrica nu funcţionează în acest moment) şi la Tulcea, sunt monitorizate în permanenţă.”.

Totodată ministrul László Borbély a subliniat că Ministerul Mediului şi Pădurilor a luat deja măsuri în această privinţă, iar pe baza unei hotărâri de guvern care se va adopta săptămâna viitoare se vor putea accesa bani din Fondul pentru Mediu pentru închiderea, ecologizarea unor iazuri de decantare şi a siturilor în valoare de 120 milioane lei. Vom colabora cu Ministerul Economiei, care este de fapt responsabil de luarea măsurilor. Nouă ne revine sarcina de monitorizare şi să atragem atenţia acolo unde sunt probleme, dar Ministerul Economiei e instituţia care trebuie să le rezolve.

De asemenea, şi din POS Mediu există posibilitatea de a se accesa fonduri europene şi se pregătesc proiecte în valoare de 100 milioane de euro pentru decontaminarea siturilor istorice”, a atras atenţia ministrul Mediului şi Pădurilor. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.