Acasă Uncategorized Montreaux: Romania isi prezintă diversitatea culturala în Satul Francofoniei de la Montreux

Montreaux: Romania isi prezintă diversitatea culturala în Satul Francofoniei de la Montreux

DISTRIBUIȚI

94961 – 18102010 – „La Roumanie et sa richesse culturelle: un pays, d’innombrables perspectives” este sloganul sub care România îşi promovează apartenenţa la latinitate, arhitectura românească, oferta turistică şi dimensiunea sa arhaică, în cadrul Satului Francofoniei din perioada 17-24 octombrie 2010, manifestare conexă a Sommet-ului Francofoniei de la Montreux, care va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

Pe parcursul a opt zile, la standul României din Satul Francofoniei de la Montreux vor fi prezentate succesiv tradiţii româneşti, atracţii turistice, apartenenţa la latinitate, afinităţile culturale şi educaţionale cu spaţiul francofon. Vizitatorii standului vor putea viziona filme documentare despre România arhaică şi contemporană şi vor primi materiale promoţionale despre România.

Publicul vizitator va avea ocazia de a întâlni la stand reprezentanţi ai vieţii artistice şi literare din cadrul comunităţii româneşti din Elveţia. Astfel, în concordanţă cu tematica zilei, au fost invitaţi artista plastică Livia Balu, scriitorul de origine română Marius Daniel Popescu, sculptoriţa Andreea Bove, pictoriţa Anca Seel, jurnalista Miruna Coca-Cosma şi pictoriţa Legendina.

Programul manifestărilor conexe cuprinde concerte susţinute pe scena Satului Francofoniei de artiştii români Natalia Pavalachi -Tiscic şi Mioara Todosin, două cunoscute şi apreciate interprete de origine română stabilite în Elveţia şi, respectiv, de solistul de jazz AG Weinberger.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Berna şi a Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi organizaţiile internaţionale cu sediul în Elveţia, au organizat participarea României la Satul Francofoniei. MAE a primit sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Gorj, Muzeului Constantin Brâncuşi, Primăriei satului Saschiz – Judeţul Mureş, Muzeului Naţional Peleş, Muzeului Ţăranului Român, Institutului de Etnografie şi Folclor, Asociaţiei Cetatea lui Bucur 7 Centre, Hanului Ancuţei. Sponsor principal al standului României este compania Dacia Renault Zurich. 

De asemenea, calendarul manifestărilor include şi alte activităţi culturale care subliniază apartenenţa la francofonie. În data de 19 octombrie va avea loc dezvelirea bustului scriitorului de origine română «Panait Istrati » la Vouvry, cantonul Valais, donaţie a primarului general al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu şi semnarea Acordului de donaţie pentru înfiinţarea bursei de studii româneşti «Dimitrie Sturdza » la Universitatea din Zurich la data de 22 octombrie.

Evenimentele vor fi completate de ceremonia de decernare a Premiului celor cinci continente al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, scriitoarei Liliana Lazăr, în sala Aula Magna, Castelul Chillon, Montreaux, la data de 22 octombrie, orele 15.30.

Panait Istrati şi-a început cariera literară în 1916 în Elveţia. A locuit la Leysin şi, cu intermitenţe, la Vouvry.  În memoria scriitorului Panait Istrati, primăria din Vouvry a amplasat o placă comemorativă pe clădirea primăriei pe care este înscrisă aprecierea „Écrivain roumain de taille universelle”. O piaţă publică din Vouvry a primit, de asemenea, numele lui Panait Istrati. În această locaţie urmează a fi amplasat şi bustul „celui mai cunoscut scriitor român în străinătate – Panait Istrati”.

Bursa «Dimitrie Sturdza » este o bursă profesorală, instituită sub forma unei donaţii în valoare de 60.000 CHF anual de către Consulul general onorific al României la Zurich, Prinţul Dimitrie Sturdza. Anual, pentru un semestru universitar, un profesor-invitat susţine cursuri în cadrul Institutului de Romanistică al Universităţii din Zurich. Domeniile de specializare ale bursei: limba şi literatura română, istorie şi civilizaţie sud-est europeană, economie, ştiinţe politice, sociologie şi teologie ortodoxă. În fiecare an, Universitatea din Zurich stabileşte domeniul de interes universitar şi selectează un profesor, pe baza propunerilor transmise de universitatea parteneră – Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi – pe baza domeniului propus şi a candidaturilor transmise din universităţile cu predare în limba română din România şi Republica Moldova.

Premiul Celor 5 continente: Creat în 2001 de Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), le Prix des cinq continents de la Francophonie urmăreşte evidenţierea talentelor literare care reflectă expresia diversităţii culturale şi editoriale în limba franceză pe cele cinci continente. Premiul consacră un roman scris în franceză şi este decernat anual. Le Prix des cinq continents de la Francophonie 2010 a fost atribuit scriitoarei Liliana Lazăr pentru romanul Terre des affranchis. Premiul va fi înmânat de către Secretarul general al OIF la Château de Chillon, pe 22 octombrie, la 17.30, în prezenţa membrilor juriului. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.