Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European aprobă un termen general de 30 de zile pentru...

Strasbourg: Parlamentul European aprobă un termen general de 30 de zile pentru efectuarea plăţilor

DISTRIBUIȚI

95058 – 21102010Parlamentul European a votat acordul la care s-a ajuns cu Consiliul privind stabilirea unui termen de 30 de zile pentru efectuarea plăților plata facturilor. Noile reguli trebuie să asigure că întreprinderile europene mici și mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza întârzierii plăților din partea autorităților publice sau a altor companii, susținând astfel continuarea afacerilor, inovația si siguranța locurilor de muncă. Ca regulă generală, termenul atât pentru sectorul public

 

 

 

 

 

 

 

cât și pentru cel privat pentru efectuarea plății pentru bunuri sau servicii furnizate va fi de acum înainte de 30 de zile. Negociatorii PE au vizat evitarea vidului legislativ și asigurarea faptului că derogările de la termenul general sunt acceptate numai în condiții speciale.

Timp de mai mult de un an, Parlamentul a încercat sa obțină reguli mai stricte și mai clare cu privire la termenele de plată. Acordul, prezentat în plen ca un „amendament consolidat” de către Barbara Weiler (S&D, DE), raportoarea Parlamentului, a fost susținut în mare parte de către toate grupările politice și a fost adoptat cu 612 voturi pentru, 12 împotrivă și 21 de abțineri. “Această directivă va duce la dezvoltarea unei noi culturi a plăților. Scopul nostru a fost acela de a asigura că drepturile întreprinderilor mai mici sunt protejate, pentru a îmbunătăți lichiditatea și a crea un climat mai bun pentru investițiile în crearea de noi locuri de muncă”, a spus raportoarea Barbara Weiler în timpul dezbaterii de marți seara. Raportorul a subliniat faptul că intenția Parlamentului nu este în niciun caz aceea ca perioada de implementare să ia doi ani. “Din ianuarie, statele membre ar trebui să înceapă transpunerea în legislația națională”,a adăugat Barbara Weiler. 

În ceea ce privește tranzacțiile între companii, termenul general de efectuare a plății este de 30 de zile, atât timp cât nimic altceva nu este stipulat în contract. Dacă ambele părți sunt de acord, termenul poate fi prelungit până la 60 de zile. Perioada poate fi extinsă chiar mai mult față de termenul de 60 de zile, dacă acordul dintre creditor și debitor este “convenit în mod expres” și dacă prelungirea termenului nu este “foarte injustă” față de creditor.

Pentru tranzacțiile dintre autoritățile publice și companii, termenul de plată este de 30 de zile. Dacă ambele părți doresc să extindă termenul, acest lucru trebuie să fie convenit în mod expres și “justificat din punct de vedere obiectiv” luând în considerare natura și caracteristicile contractului.  Deputații europeni au insistat mai ales pentru a asigura că autoritățile publice nu vor putea amâna efectuarea plăților mai mult de 60 de zile.

Dispensa pentru autoritățile publice din sistemul medical – Statele membre pot alege un termen de plată de până la 60 de zile pentru autoritățile publice din sistemul medical. Aceasta se datorează naturii deosebite a acestor instituții, cum ar fi spitalele, finanțate în mare parte prin rambursarea costurilor prin sistemele de protecție socială.

Dobânzi, măsuri de compensație și perioada de verificare – Parlamentul a insistat să se accepte o dobândă legală care să reprezinte suma ratei de referință plus cel puțin opt puncte procentuale. Creditorul are dreptul de a obține de la debitor o sumă minimă de 40 de euro, aceasta fiind compensația pentru costurile de recuperare. Perioada în care se poate asigura compatibilitatea dintre termenii contractuali și bunurile sau serviciile prestate este de 30 de zile. Această perioadă poate fi extinsă în cazul unor contracte mai complexe, însă doar dacă acest lucru este convenit în mod expres, iar prelungirea nu este injustă față de creditor. Parlamentul a ținut sa se asigure că perioada de verificare nu poate fi folosită ca un vid legislativ pentru a întârzia plățile fără ca acest lucru sa fie necesar.

În continuare, acordul trebuie să fie adoptat în mod formal de către Consiliu. Noua directivă va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Comunității Europene. Statele membre au doi ani la dispoziție pentru punerea în aplicare a acestor dispoziții. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.