Acasă Uncategorized Bruxelles: Romania a castigat unul dintre cele 11 Premii UE pentru literatură...

Bruxelles: Romania a castigat unul dintre cele 11 Premii UE pentru literatură 2010

DISTRIBUIȚI

95965 – 19112010 – Unsprezece autori, printre care şi un scriitor român, au primit Premiul Uniunii Europene pentru literatură 2010 în cadrul unei ceremonii de gală care a avut loc în seara zilei de 18 noiembrie,  la Bruxelles, la Teatrul Regal Flamand (KVS).

Premiile au fost acordate de către Androulla Vassiliou, comisar pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, alături de Doris Pack, preşedintă a comisiei pentru educaţie şi cultură a Parlamentului European şi de Fadila Laanan, ministrul culturii comunităţii franceze din Belgia, reprezentând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Premiul Uniunii Europene pentru literatură aduce în atenţie autori noi şi în curs de afirmare. Cei 11 câştigători din acest an au fost selectaţi de către jurii naţionale din Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Republica Macedonia, Germania, Luxemburg, România, Slovenia şi Spania.

Obiectivul Premiului Uniunii Europene pentru literatură este de a spori vizibilitatea autorilor în afara ţării lor de origine. Câştigătorii primesc, fiecare, câte 5 000 de euro, iar cărţile lor au prioritate de finanţare din partea sistemului UE de finanţare a traducerii literare. Lucrările a 7 dintre cei 12 câştigători ai premiului din 2009 au fost deja traduse. Câştigătorii beneficiază şi de pe urma altor activităţi promoţionale, inclusiv publicitate la târgul de carte de la Frankfurt.

Câştigătorul din partea României este  Răzvan Rădulescu, autorul  romanul „Teodosie cel Mic”. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.