Acasă Uncategorized Bucuresti: Comisarul şef Şoric patrona nereguli mari la Poliţia judeteţului Neamţ

Bucuresti: Comisarul şef Şoric patrona nereguli mari la Poliţia judeteţului Neamţ

DISTRIBUIȚI

96156 – 25112010 – Corpul de control în conferinţa de presă din 16 noiembrie 2010 şi în cadrul mai multor interviuri acordate unor posturi de televiziune centrale şi locale, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, comisar şef de poliţie Şoric-Vasea Aurelian, a avut o comportare necorespunzătoare, rezultând din declaraţiile făcute şi atitudinea adoptată faţă de reprezentanţii presei şi procurori din România, prin care a adus grave atingeri prestigiului instituţiei MAI, Poliţiei Române şi IPJ Neamţ. Aceasta este una dintre concluziile cercetării prealabile

 

 

 

 

 

 

realizate de corpul de control din Ministerul Administraţiei şi Internelor, prezentate joi de şeful Corpului, chestor principal de poliţie Aurel Vlădulescu.

“În felul acesta a afectat bunul mers al activităţilor MAI, IGPR şi IPJ Neamţ şi a pus în pericol bunele relaţii de cooperare dintre MAI şi Ministerul Public. Totodată, cms. şef Şoric, în cadrul aceleiaşi comportări necorespunzătoare în serviciu, a încercat să diminueze autoritatea şefilor ierarhici din MAI, prin incitarea şefilor de post, determinându-i să declare reprezentanţilor presei că-şi vor da demisia dacă acesta va fi eliberat din funcţie. De asemenea, prin afirmaţiile şi conduita adoptată – mesajul transmis subliminal populaţiei a fost de acceptare a activităţilor de cămătărie, pe care a prezentat-o mai mult ca o activitate socială benefică pentru cei împrumutaţi, acreditând astfel ideea că poliţia tolerează astfel de fapte – acesta a creat premisele scăderii semnificative a gradului de încredere în serviciul poliţienesc pe de o parte şi în credibilitatea instituţiei Poliţiei Române, pe de altă parte. Având în vedere concluziile rezultate, ministrul Traian Igaş a dispus sesizarea Consiliului Superior de Disciplină din IGPR pentru judecarea ofiţerului”, a spus Vlădulescu.

Corpul de Control a mai constatat la conducerea IPJ Neamţ un interes scăzut în activitatea de destructurare a celor trei grupări infracţionale din judeţul Neamţ şi că inspectorul şef nu şi-a făcut datoria potrivit atribuţiilor de serviciu şi dispoziţiilor I.G.P.R. În 2195 dosare penale rămase cu autori neidentificaţi, nu s-au executat activităţile de cercetare şi instrumentare potrivit metodologiei de lucru, sub supravegherea procurorului. În perioada august-septembrie 2010, inspectorul şef nu a sprijinit campania de prevenire iniţiată la nivel naţional de Direcţia Generală Anticorupţie, cu aprobarea conducerii M.A.I. (era vorba de promovarea telefonului Telverde şi transmiterea urgentă a oricăror aspecte de corupţie). Apreciind că posterul campaniei are o conotaţie negativă pentru I.P.J. Neamţ, a refuzat să sprijine demersul DGA, cu toate că, la nivelul inspectoratului în perioada 2009-2010, au fost cercetate pentru fapte de corupţie, conexe ori asimilate acestora, un număr de 45 de cadre. În anul 2010, s-au identificat 84 de situaţii în care s-au sesizat fapte penale (furt, tâlhărie, viol etc.) fără a se dispune înregistrarea cazurilor în evidenţa lucrărilor penale cu autori necunoscuţi sau autori cunoscuţi, atribuirea numărului unic şi soluţionarea procedurală prin unitatea de parchet competentă. Au mai fost constatate şi alte nereguli pe linie de resurse umane, ordine publică, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, poliţie rutieră, control intern şi juridic, detaliate în raportul prezentat ministrului Constantin – Traian IGAŞ.

Corpul de control al ministrului a propus şi ministrul Igaş a aprobat declanşarea cercetării prealabile împotriva cms. şef Şoric Vasea – Aurelian şi a adjuncţilor I.P.J. Neamţ, care urmează să se desfăşoare în perioada următoare. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.