Acasă Uncategorized Bucureşti: Roberta Anastase vrea cadru legislativ pentru meseriile de bonă şi baby-sitter

Bucureşti: Roberta Anastase vrea cadru legislativ pentru meseriile de bonă şi baby-sitter

DISTRIBUIȚI

96295 – 30112010 –  Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a susţinut marţi, în faţa Comisiei pentru invăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, în calitate de iniţiator, propunerea legislativă privind serviciile de îngrijire şi educare a copiilor pe timpul zilei.

Prin acest proiect, preşedintele Camerei Deputaţilor intenţionează să reglementeze modul de educare a copiilor cu vârste cuprinse intre 3 luni şi 3 ani, ai căror părinţi doresc să se întoarcă la locul de muncă. Totodată, proiectul introduce un cadru legal privind meseriile de bonă şi baby-sitter.

„Această iniţiativă este necesară deoarece, în momentul de faţă, disponibilitatea serviciilor de îngrijire pe timpul zilei a copiilor ai căror părinţi muncesc este insuficientă sau, în unele situaţii, aproape inexistentă. Numărul creşelor a scăzut dramatic după 1989. Dacă în 1990 erau 840 de creşe, în 2007 mai existau 272 (toate proprietate de stat) cu un număr total de 13.135 de paturi, în condiţiile în care numărul total al copiilor cu vârste sub 3 ani era de 855.339 la 1 iulie 2007. În plus, legea va conduce la creşterea participării femeilor pe piaţa muncii şi a reconcilierii vieţii profesionale cu viaţa de familie”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Prin acest proiect de lege au fost introduse reglementări privind înfiinţarea şi organizarea diferitelor tipuri de servicii de îngrijire pe timpul zilei: creşele, centrele de zi, bonele şi activitatea de baby-sitting.

Iniţiativa legislativă prevede că, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, creşele şi centrele de zi să fie acreditate în vederea funcţionării. De asemenea, este reglementată activitatea bonei şi a baby-sitter-ului, care trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: au împlinit vârsta de 18 ani, au absolvit învăţământul obligatoriu, au o stare de sănătate bună, au urmat cursuri de formare organizate de furnizori publici sau privaţi autorizaţi de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.

Propunerea legislativă răspunde şi unor obligaţii asumate pe plan internaţional de România, care, prin adoptarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, a transpus în cea mai mare parte Convenţia ONU privind drepturile copilului, la care este parte. Potrivit prevederilor art. 18 alin. (3) din Convenţiei ONU România are obligaţia, în calitate de stat parte, de a lua toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura copiilor ai căror părinţi muncesc dreptul de a beneficia de serviciile şi de aşezămintele de îngrijire a copiilor pentru care ei îndeplinesc condiţiile cerute. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.