Acasă Uncategorized Bruxelles: Bani europeni pentru cinematografia românească

Bruxelles: Bani europeni pentru cinematografia românească

DISTRIBUIȚI

96694 – 15122010 – Comisia Europeană a aprobat în temeiul normelor UE în materie de ajutoare de stat o schemă de sprijinire a producţiei cinematografice din România, în valoare de 80,68 milioane euro pentru a sprijini dezvoltarea industriei cinematografice, a culturii şi a educaţiei cinematografice. Comisia consideră că măsura este conformă cu Comunicarea privind cinematografia, dat fiind că dezvoltă un obiectiv cultural, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa.

Comisia a aprobat o schemă a autorităţilor române de acordare a unor împrumuturi fără dobândă sau a unor granturi nerambursabile pentru producţia de filme româneşti sau de filme realizate cu participare românească.

Schema este conformă cu cazurile anterioare aprobate în temeiul normelor UE care permit acordarea de subvenţii de stat pentru obiective culturale şi, în special, cu criteriile de evaluare a ajutoarelor de stat prevăzute în Comunicarea Comisiei privind cinematografia.

În special, Comisia a constatat că, în baza criteriilor culturale definite de către autorităţile române, ajutoarele vor fi direcţionate spre producţii culturale. Mai mult, măsura permite producătorilor să cheltuiască până la 20% din bugetul filmului în cadrul Spaţiului Economic European (SEE), nu numai în România.

Autorităţile române intenţionează să menţină schema până la data de 31  decembrie 2014.

Versiunea neconfidenţială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz N303/2010 în Registrul ajutoarelor de stat pe site-ul internet al DG Concurenţă de îndată ce au fost soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate. State Aid Weekly e-News conţine lista noilor decizii referitoare la ajutoarele de stat publicate pe internet şi în Jurnalul Oficial. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.