Acasă Uncategorized Bruxelles: Poziţia eurodeputatului Boştinaru privind Strategia UE-Marea Neagră a fost adoptată de...

Bruxelles: Poziţia eurodeputatului Boştinaru privind Strategia UE-Marea Neagră a fost adoptată de Comisia Pentru Dezvoltare Regională a PE

DISTRIBUIȚI

96469 – 07122010 – Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI) a adoptat săptămâna trecută, poziţia eurodeputatului roman Victor Boştinaru privind Strategia Uniunii Europene pentru Marea Neagră, poziţie care va fi înaintată Comisiei pentru Afaceri Externe a forului european. Boştinaru a fost desemnat raportor pentru avizul Comisiei REGI în luna iulie a acestui an.

Adoptată cu o majoritate largă, poziţia se concentrează asupra importanţei Strategiei UE – Marea Neagră pentru o dezvoltare durabilă şi coordonată a regiunii, care a devenit extrem de relevantă pentru întreaga Uniune după aderarea României şi a Bulgariei în 2007.

„Aşa cum am subliniat şi în proiectul de aviz, ceea ce eu consider vital pentru această strategie şi pentru eficacitatea sa este deplina implicare a tuturor ţărilor în cauză, indiferent dacă sunt sau nu membre ale Uniunii Europene. Doar sub această abordare se va putea ajunge la o dezvoltare coordonată şi durabilă” a declarat eurodeputatul Boştinaru.

În conformitate cu poziţia adoptată, proiectele privind infrastructura de transport şi de energie ar trebui să fie negociate între toate ţările riverane Mării Negre cu scopul asigurării unei dezvoltări strategice. De asemenea, se subliniază şi importanţa acordării unei atenţii speciale consecinţelor unor accidente sau unor calamităţi, chiar în momentul conceperii proiectelor de infrastructură. Scopul stabilirii unui acord în această privinţă este acela de a facilita o reacţie promptă şi eficace la potenţialele dezastre.

După proiectul-pilot al Strategiei pentru regiunea Mării Baltice, prima strategie macro-regională a Uniunii Europene, aflată în prezent în implementare, precum şi Strategia pentru regiunea Dunării, pentru care se anticipează o adoptare în timpul preşedinţiei ungare a Consiliului, Strategia pentru regiunea Mării Negre va reprezenta o altă strategie macro-regională fundamentală, capabilă de a consolida dezvoltarea acestei regiuni într-o manieră coordonată şi sustenabilă.

Strategiile macro-regionale sunt strategiile elaborate pentru zonele funcţionale, cu probleme şi obiective comune, cu scopul unei dezvoltări durabile a acestor regiuni prin cooperarea între state şi regiuni implicate şi printr-o utilizare coordonată a tuturor fondurilor şi instrumentelor disponibile. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.