Acasă Uncategorized Bucureşti: O nouă rundă de negocieri româno-americane pe tema sistemului de apărare...

Bucureşti: O nouă rundă de negocieri româno-americane pe tema sistemului de apărare antirachetă

DISTRIBUIȚI

96700 – 15122010 – A patra rundă a negocierilor bilaterale româno-americane pe problematica apărării antirachetă a avut loc la Bucureşti astăzi, 14 decembrie 2010. Delegaţia română a fost condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu şi a inclus reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu. Delegaţia SUA a fost condusă de Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor. Cele două delegaţii au continuat negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală

 în domeniul apărării antirachetă. Cu acest prilej, au fost clarificate o serie de elemente din rundele anterioare, fiind înregistrate progrese importante în procesul de negociere.

Cei doi şefi de delegaţii au abordat, într-o întrevedere separată, o serie de aspecte politico-diplomatice şi de securitate de interes bilateral, precum şi referitoare la reflectarea problematicii apărării antirachetă în documentele Summit-ului NATO de la Lisabona.

Cele două părţi au subliniat importanţa deciziei Aliaţilor privind dezvoltarea unei capacităţi NATO de apărare antirachetă şi, în context, au reiterat aprecierea comună că proiectul bilateral reprezintă o contribuţie valoroasă la punerea în practică a deciziei menţionate.

Următoarea rundă de negociere va avea loc la începutul anului viitor.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010.

Negocierile au fost declanşate oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

A doua rundă şi a treia rundă de negocieri au avut loc la 26-27 iulie şi 17 septembrie 2010, la Bucureşti.

La Summit-ul NATO de la Lisabona, şefii de state şi de guverne au decis crearea unui sistem de apărare antirachetă al Alianţei, care să apere forţele, teritoriul şi populaţia statelor membre împotriva atacurilor cu rachete balistice. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.