Acasă Uncategorized Bucureşti: Precizare privind procedura de extrădare a lui Nicolae Popa

Bucureşti: Precizare privind procedura de extrădare a lui Nicolae Popa

DISTRIBUIȚI

96528 – 09122010 – În urma solicitărilor primite cu privire la extrădarea lui Nicolae Popa, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări:  Întrucât România nu are un acord de extrădare încheiat cu Indonezia, potrivit procedurii, este necesar ca instanţa indoneziană să se pronunţe definitiv în legătură cu această decizie. Dacă hotărârea instanţei este favorabilă, se întocmeşte un proiect de decret care va fi înaintat Preşedintelui Indoneziei spre aprobare. Numai după ce decretul a fost semnat, extrădarea poate avea loc. Potrivit informaţiilor transmise de Ambasada României la Jakarta, instanţa indoneziană a hotărât că se poate da curs cererii de extrădare formulate de autorităţile române privindu-l pe cetăţeanul român Popa Nicolae. De asemenea, instanţa a hotărât că, până la extrădarea efectivă, cetăţeanul român Popa Nicolae va rămâne în arestul Poliţiei. Hotărârea instanţei indoneziene este definitivă.

MAE a confirmat că instanţa indoneziană a hotărât că se poate da curs cererii de extrădare formulată de autorităţile române privindu-l pe cetăţeanul Nicolae Popa. De asemenea, legea indoneziană nu prevede posibilitatea unui apel la sentinţa pronunţată ierii. Urmare a acestei hotărâri definitive, părţile implicate în procedura extrădării se reunesc pentru întocmirea proiectului de decret care va fi înaintat preşedintelui Indoneziei spre aprobare. Numai după ce decretul va fi semnat, extrădarea poate avea loc, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Magistraţii din Jakarta au decis miercuri extrădarea lui Nicolae Popa în cadrul procesului în care România solicită aducerea în ţară a condamnatului. Hotărârea este definitivă. Nicolae Popa a fost arestat anul trecut în luna decembrie în Indonezia.  Luna trecută, o publicaţie din această ţară a anunţa extrădarea lui Popa. Popa a fugit din ţară în 2000, iar mandatul internaţional de arestare a fost emis la 26 ianuarie 2002. Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi sub acuzare în cauză, dintre care Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsă de 13 ani închisoare, iar Nicolae Popa, judecat în lipsă, 15 ani înschisoare.

Popa, condamnat în lipsă la 15 ani de detenţie pentru infracţiuni economice în dosarul FNI şi reţinut la Jakarta în 2 decembrie 2009, va fi extrădat în România în luna decembrie, afirma, la sfarsitul lunii noiembrie, purtătorul de cuvânt al Poliţiei indoneziene, Iskandar Hasan, citat Jakarta Globe. / www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.