Acasă Uncategorized Paris: Raportul PISA 2009 scoate în evidenţă rezultatele slabe ale învăţământului românesc

Paris: Raportul PISA 2009 scoate în evidenţă rezultatele slabe ale învăţământului românesc

DISTRIBUIȚI

96480 – 07122010 – Secretariatul OECD – Educaţie din Paris a făcut public, marţi, Raportul internaţional OECD – PISA 2009 pentru  Evaluarea Elevilor. Centrul Naţional Pisa 2009 a organizat testarea elevilor de 15 ani, eşantionaţi de Consorţiul Pisa 2009 în data de 18 martie 2009. La testare au participat 4.776 de elevi din 159 de instituţii de învăţământ din România.

Din Raportul internaţional PISA2009 Results: What stundents know and can do (vol. I) rezultă că pe scala generală Citire/Lectură (domeniu principal pentru evaluarea din 2009, în funcţie de care se face clasificarea finală), România ocupă poziţia 49 din 65 de ţări participante, cu un scor mediu statistic de 424, semnificativ sub media ţărilor OECD şi participante.

Pe scala domeniului Matematică scorul mediu obţinut este de 427, iar pe scala domeniului Ştiinţe scorul este de 428. În ambele situaţii rezultatele sunt semnificativ sub media ţărilor OECD şi participante.

Rezultatele obţinute pentru anul 2009 sunt aproape identice cu cele obţinute de România la precedentul ciclu al programului, PISA – 2006 (locul 47 din 59 de ţări participante), în care domeniul principal a vizat ştiinţele.

În legătură cu rezultatele Raportului, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu a declarat: „Rezultatele Raportului PISA 2009 sintetizează starea învăţământului românesc, la momentul preluării mandatului meu de ministru. Cifrele nu fac decât să confirme o stare de fapt asupra căreia am atras în nenumărate rânduri atenţia şi pe care încercăm să o schimbăm inclusiv prin elaborarea noii Legi a Educaţiei Naţionale. Învăţământul românesc are, prin Legea Educaţiei Naţionale asumată de Guvernul României, o şansă reală de modernizare şi sper din suflet ca toţi politicienii noştri să înţeleagă importanţa momentului. Nu voi accepta ca interesele ilegitime din mediul universitar să compromită această Lege”. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.