Acasă Uncategorized Bucureşti: Ameninţare cu febră aftoasă dinspre Bulgaria

Bucureşti: Ameninţare cu febră aftoasă dinspre Bulgaria

DISTRIBUIȚI

97240 – 07012011 – Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Radu Roatiş-Cheţan, a convocat, vineri, Grupul naţional de experţi pentru febra aftoasă, pentru a elabora planul strategic de supraveghere şi protecţie a teritoriului naţional şi pentru a stabili toate măsurile administrative necesare, în contextul confirmării unui caz de febră aftoasă la mistreţi, în Bulgaria.Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul României le reprezintă în acest moment judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj. De asemenea, au fost informate autorităţile locale din judeţele de risc – prefecţii, Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, precum şi asociaţiile de vânători.“Această boală este foarte contagioasă, iar implicaţiile economice sunt de notorietate ca fiind dezastruoase, se pot închide zone întregi.

 

 

 

 

 Orice apariţie a unei boli se comunică imediat la Uniunea Europeană şi, după ce se întruneşte un comitet special, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare. Noi am dispus de urgenţă măsuri de control şi prevenire în zonele de risc de la graniţa cu Bulgaria, iar specialiştii noştri, împreună cu autorităţile locale, sunt în alertă pentru a împiedica oricare posibilitate de contaminare a zonelor noastre.”, a declarat preşedintele ANSVSA.

Directoratul General pentru Sănătate şi Consumatori din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) a transmis către toţi şefii serviciilor veterinare (CVO) ai statelor membre un mesaj referitor la confirmarea unui caz de febră aftoasă la mistreţi, în Bulgaria. Mesajul conţine primele informaţii transmise de autorităţile bulgare referitoare la apariţia bolii la trei mistreţi vânaţi în regiunea Burgas, într-o zonă situată la 2 kilometri de graniţa cu Turcia.

România este liberă de febra aftoasă din 1974, iar acest statut este menţinut şi reconfirmat anual de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). De asemenea, Planul de contingenţă al României pentru febra aftoasă, transmis Comisiei Europene de ANSVSA, a fost aprobat prin Decizia Comisiei nr. 18/2007 din 22 decembrie 2006.

Speciile susceptibile sunt toate animalele biongulate – bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice, răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal din cauza impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi nu în ultimul rând din cauza blocării comeţului cu animale şi produse şi subproduse de origine animală.

Un exemplu relevant în acest sens este situaţia creată în 2001 în Marea Britanie, unde febra aftoasă a evoluat epidemic şi au fost ucise şase milioane de animale, iar pierderile agriculturii şi ale lanţului alimentar s-au ridicat la 3,1 miliarde de lire sterline. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.