Acasă Uncategorized Bucureşti: Boc promite din nou mai puţină birocraţie la Finanţe

Bucureşti: Boc promite din nou mai puţină birocraţie la Finanţe

DISTRIBUIȚI

97125 – 05012011 – Prim-ministrul Emil Boc a avut ieri, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, şi cu responsabilii din minister. În cadrul reuniunii au fost analizate stadiul elaborării normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, derularea Acordului de finanţare cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, a execuţiei bugetului pentru 2010. Boc a subliniat că noile reglementări din Codul Fiscal, adoptate de Guvern, vor acţiona în două direcţii:

 

 

 

 

pe de o parte pentru reducerea birocraţiei în administrarea financiară prin introducerea unui sistem simplificat, iar, pe de altă parte, în scopul prevenirii şi combaterea evaziunii fiscale. Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal vor explicita şi detalia noile prevederi, astfel încât să faciliteze punerea lor în aplicare. Astfel, aşa cum a fost anunţat, pentru componenta legată de verificarea situaţiilor fiscale ale persoanelor fizice, va fi înfiinţat un departament specializat în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, procedurile şi modalitatea de verificare a situaţiilor fiscale se vor face pe baza cheltuielilor effective, fluxurilor financiare şi metoda patrimoniului  Aceste reglementări vor fi detaliate în normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, care vor fi definitivate în urma consultărilor pe care ANAF le va avea cu specialişti din mai multe state europene, precum şi din Statele Unite ale Americii.

Ordonanţa de urgenţă care modifică din nou Codul fiscal include o serie de prevederi între care reintroducerea opţiunii, pentru microîntreprinderile a căror cifră de afaceri reprezintă echivalentul sumei de până la 100.000 de euro pentru anul precedent şi care au până la 9 salariaţi, între plata unui impozit pe profit de 16% şi plata unei taxe de 3% din venituri, impozitarea cu 16% a veniturilor nedeclarate a căror natură nu este cunoscută la momentul controlului de către ANAF, instituirea declaraţiei unice privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate şi transpunerea unor directive europene în domeniu.

Pentru instituirea declaraţiei unice au fost adoptate normele de aplicare, prin HG 1397/2011.

Prim-ministrul şi conducerea Ministerului Finanţelor au analizat, de asemenea, derularea Acordului de finanţare cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, având în vedere reuniunea Board-ului FMI programată pentru vineri, în care va fi luată în discuţie eliberarea celei de-a şaptea tranşe. În acest context, premierul a precizat că Guvernul a îndeplinit condiţionalităţile convenite cu instituţiile financiare internaţionale.

Un alt punct al discuţiilor s-a referit la execuţia bugetară pentru 2010. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, Guvernul se încadrează în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI de 6,8% din PIB.   

          Tot ieri, premierul Emil Boc a avut o întâlnire cu ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Nelu Botiş, pentru a discuta despre Codul Muncii şi Codul Dialogului Social. Boc s-a interesat de negocierile pe care reprezentanţii Ministerului Muncii le au cu sindicatele şi patronatele, pe marginea Codului Muncii şi Codului Dialogului Social, astfel încât să fie respectată data de 21 ianuarie 2011 ca termen pentru finalizarea evaluării acestor proiecte. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.