Acasă Uncategorized Bucureşti: Variantele PSD: Modificarea Constituţiei, alianţa cu PNL şi suspendarea preşedintelui Traian...

Bucureşti: Variantele PSD: Modificarea Constituţiei, alianţa cu PNL şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

DISTRIBUIȚI

PNL doreşte cuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale97703 – 24012011-Strategiile gândite în PSD sunt subordonate unui singur ţel: instalarea unui premier social-democrat la Palatul Victoria. Preşedintele Victor Ponta şi-a antamat deja această funcţie, considerându-se potrivit pentru a conduce viitorul Guvern. Pesediştii au ales trei căi prin care pot atinge acest obiectiv: modificarea Constituţiei, alianţa cu PNL şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Pentru a evita episodul 2004, când deşi a luat cel mai mare număr de voturi la alegerile parlamentare

 

 

 

 

 

 

 a fost trimis în Opoziţie, PSD vrea să se asigure că după următorul scrutin se va regăsi la Palatul Victoria. Social-democraţii vor să deţină şi funcţia de premier, pentru a nu se repeta episodul guvernării Boc, când nu au avut toate pârghiile Puterii în mână. Strategia PSD se concentrează astfel pe câştigarea poziţiei de prim-ministru, toate acţiunile partidului fiind subordonate acestui scop, considerat primordial.  

Alianţa cu PNL – Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, unul dintre iniţiatorii alianţei cu liberalii, le-a explicat colegilor de partid că pot obţine “48% la viitoarele alegeri, dar, cu toate acestea, pot rămâne în Opoziţie”. Social-democraţii sunt conştienţi că propunerea de premier va veni din partea lui Traian Băsescu, iar dacă PSD nu reuşeşte să treacă de pragul de 50%, preşedintele poate nominaliza din nou o persoană de la PDL. Pentru a contracara această strategie a Cotrocenilor, pesediştii au ales varianta alianţei cu PNL, înregistrată la tribunal. Participarea pe liste comune la viitoarele alegeri parlamentare va asigura obţinerea unui scor de peste 50%, ceea ce le deschide automat drumul spre Palatul Victoria.

Victor Ponta a anunţat deja că se pregăteşte pentru această funcţie şi că îşi doreşte să conducă viitorul Guvern. Pentru a-i mulţumi pe partenerii liberali, pesediştii au propus ca structura viitorului Executiv să fie bazată pe paritate între PSD şi Alianţa de Centru-Dreapta (PNL-PC). Funcţia de premier a devenit astfel esenţială pentru formarea alianţei dintre PNL şi ACD. Victor Ponta şi-a ameninţat colegii că dacă se împotrivesc acestei construcţii politice, vor fi excluşi din partid. Social-democraţii pun presiune pe liberali, transmitându-le acestora că termenul-limită pentru încheierea acestei alianţei îl constituie 1 martie.

Suspendarea preşedintelui – În cazul în care, alianţa PNL-PSD obţine majoritatea după viitoarele alegeri parlamentare, pesediştii doresc să îl suspende pe preşedintele Traian Băsescu. Victor Ponta a declarat că nu poate guverna alături de actualul şef al statului. “În momentul în care putem forma Guvernul, înseamnă că avem majoritatea în Parlament, iar dacă avem majoritatea în Parlament, atunci înseamnă că ne putem gândi şi la suspendarea preşedintelui. Aşa că eu văd o colaborare directă, foarte clară în această direcţie, pentru că eu nu cred că Traian Băsescu poate să colaboreze cu cineva. Nu cred că el este în stare să înţeleagă ce înseamnă coabitare, nu cred că acest cuvânt l-a folosit vreodată sau i-a înţeles vreodată sensul”, a declarat şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. Social-democraţii vor să profite de o eventuală nominalizare a unui premier care nu este agreat de alianţa PNL-PSD pentru a-l debarca pe Traian Băsescu. Surse din cele două partide au declarat că se doreşte cuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale, pentru a satisface astfel şi pretenţiile celor de la PNL.  

Modificarea Constituţiei – Dacă alianţa cu PNL nu se realizează, social-democraţii mai au un plan de rezervă: modificarea Constituţiei în avantajul lor. Astfel, ei vor să treacă în Legea fundamentală prevederea ca partidul care obţine cele mai multe mandate de parlamentar să dea automat şi premierul. O astfel de modificare a Constituţie le va da siguranţa că preşedintele Băsescu va fi obligat să desemneze, după viitoarele alegeri parlamentare, un prim-ministru social-democrat. În toate sondajele de opinie, PSD conduce detaşat, cota sa situându-se între 35 şi 40%. Pentru ca acest lucru să devină realitate, social-democraţii şi liberalii colaborează la un proiect de modificare a Constituţiei. “Nimeni nu şi-a pus problema în 1991 să spună că atunci când un partid sau o alianţă are o majoritate de locuri în Parlament, preşedintele poate să îşi aleagă el un prieten şi să îl pună prim-ministru şi acest candidat poate să meargă prin restaurante şi să-şi facă o majoritate cumpărând voturile şi făcând Guvernul după aceea. Nimeni nu s-a gândit la aşa ceva. Acum, în Constituţie, o să punem foarte clar că dacă un partid câştigă foarte clar, el pune candidatul, iar dacă nu avem o astfel de situaţie, atunci partidul care obţine cel mai mare număr de voturi în Parlament, el stabileşte candidatul”, a dezvăluit Adrian Năstase. Fostul premier a precizat că proiectul de revizuire are drept scop explicarea mai clară a prerogativelor prezidenţiale. Dacă trec de Parlament acest proiect, liberalii şi social-democraţii îl obligă pe preşedintele Traian Băsescu să nu mai nominalizeze un premier de la PDL.  

Liberalii vor Cotroceniul – Spre deosebire de partenerii de la PSD, liberalii îşi concentrează eforturile pentru câştigarea Palatului Cotroceni. Crin Antonescu este considerat candidatul cu cele  mai multe şanse pentru a deveni succesorul lui Traian Băsescu şi, de aceea, strategia PNL este subordonată acestui scop. În tabăra PSD, ambiţii prezidenţiale nutreşte însă şi Adrian Năstase, care doreşte să-şi ia astfel revanşa pentru înfrângerea la limită suferită în 2004. – www.promptmedia.ro, sursa – Puterea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.