Acasă Uncategorized Iași: Traian Băsescu și reprezentanții puterii, huiduiți de Ziua Unirii

Iași: Traian Băsescu și reprezentanții puterii, huiduiți de Ziua Unirii

DISTRIBUIȚI

97704 – 24012011- Președintele Traian Băsescu a fost primit cu huiduieli și fluierături la ceremoniile organizate la Iași cu ocazia celei de-a 152-a aniversări a Unirii de la 1859. Nu doar președintele a fost huiduit, ci și reprezentanții guvernului, conduși de Elena Udrea, ministrul Dezvoltării. Avându-I alături pe oficialii județului Iași, peședintele a încercat să discute cu protestatarii, însă demersul său nu a făcut decât să irite și mai mult mulțimea.În discursul adresat mulțimii, Traian Băsescu a făcut apel la unitate și responsabilitate. Președintele a reamintit în discursul său

 

 

 

că unirea s-a realizat în 1859, dar a fost desăvârșită  de Războiul de Independență și de Marea Unire din 1918. Într-un discurs manipulator, în maniera specifică președintelui Traian Băsescu, președintele a încercat de această dată să pună în antiteză generația tânără cu vârstincii, cei care astăzi sunt cei mai puternici contestatari ai măsurilor guvernamentale, girate de șeful statului. ”E o sărbătoare la care vrem toți să privim și care trebuie respectată și trebuie să ne fie un pilon în legătură cu care gândim pentru viitor. Nimeni nu are secretele viitorului, dar privind în istorie trebuie să observăm că marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, sunt legate de responsabilitate față de momentele pe care înaintașii noștri le-au valorificat. Dacă privim la unirea din 1859 este evident că ea a marcat un moment fundamental în istoria noastră, a românilor. Unirea n-ar fi fost valorificată dacă apoi n-ar fi fost Războiul de Independență de la 1877 și momentul înălțător de la 1918, când românii au realizat Marea Unire. Sigur, Marea Unire nu s-a realizat nici în birouri, nici măcar într-un oraș. S-a realizat cu sacrificiul generației tinere care a pus țara mai presus de viață, care s-a sacrificat, a știut să fie unită și puternică, a știut să realizeze Unirea”, a spus Băsescu.

În ciuda huiduielilor care au însoțit discursul președintelui, acesta a continuat să se adreseze mulțimii, spunând că modernizarea statului nu este o himeră, ci o necessitate a viitorului țării, în timp ce mulțimea sancționa comportamentul guvernanților, strigând ”Rușine!”. De asemenea, unii dintre participanţi au strigat ”Hoţii!”. Protestatarii au mai scandat ”Cuza cel Mare, Băsescu Dezbinare!” și ”Vânzători de ţară!”.

Chiar și ceremonia depunerii de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost marcată de huiduielile mulțimii. De remarcat că, dacă delegația Camerei Deputaților nu a fost condusă de Roberta Anasatse, președintele acestui for, nici delegația Guvernului României nu a fost condusă de premierul Emil Boc, ci de ministrul Elena Udrea, huiduită, la rândul ei. Președintele Senatului României, al doilea om ca importanță în ierarhia statului, nu s-a aflat în prezidiu, alături de președinte, așa cum prevede protocolul. Mircea Geoană, a stat în mulțime, acolo unde au stat, umăr la umăr, și liderii opoziției.

Pentru prima dată de când Unirea de la 1859 este sărbătorită la Iași, forțele de ordine nu au permis mulțimii să se prindă în tradiționala Horă a Unirii. Sute de poliţişti şi jandarmi au asigurat ordinea la manifestările de la Iaşi şi, după ce huiduielile la adresa președintelui au venit din toate părțile, nu doar dintr-o singură direcție, așa cum se întâmpla până acum, s-a luat măsura nepermiterii oamenilor de rând să se prindă în Hora Unirii. De jur împrejurul statuii lui Cuza au fost montate garduri metalice, iar în momentul în care a început Hora Unirii oamenilor nu  li s-a mai permis să se alăture oficialităţilor, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți.

Este pentru prima dată în ultimii ani când se întamplă acest lucru, în anii trecuţi gardurile de protecţie fiind demontate pentru ca oamenii să se prindă în horă.

În Hora Unirii s-au prins însă Victor Ponta, Crin Antonescu, Elena Udrea, Gheorghe Flutur şi autorităţile locale. Pentru scurt timp s-a prins în horă şi Traian Băsescu. Elena Udrea a rezistat însă huiduielilor și a rămas în horă.

Imediat după Hora Unirii, preşedintele Traian Băsescu și liderii PDL au intrat în hotelul de pe scările căruia au fost ţinute discursurile, în timp ce liderii opoziției au rămas în piaţă și s-au îndreptat spre Biserica ”Trei Ierarhi”, unde au depus coroane de flori la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza.

În toată perioada în care s-a aflat în Piaţa Unirii, şeful statului a fost înconjurat permanent de numeroşi ofiţeri SPP. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.