Acasă Uncategorized Deva: Protest împotriva construirii “Drumului lui Băsescu”

Deva: Protest împotriva construirii “Drumului lui Băsescu”

DISTRIBUIȚI

97133 – 05012011 –  Agent Green şi organizaţiile partenere cer Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi ministrului Mediului, Laszlo Borbely să stopeze actuala evaluare a impactului tronsonului trei al DN 66A asupra mediului şi să ceară beneficiarului drumului întocmirea unui nou studiu pentru întreaga investiţie, realizat pe baza observaţiilor în teren timp de cel puţin trei ani. Acesta este primul demers pe care ONG-urile l-au realizat, în 2011, din lupta declanşată în urmă cu câţiva ani împotriva continuării construcţiei „Drumului lui Băsescu”, investiţie care, odată terminată, ar duce la distrugerea „ultimului peisaj forestier intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei”.

Plângere la CE – Agent Green a depus, ieri, la Ministerul Mediului şi la ANPM, raportul privind observaţiile realizate pe anul 2010 în cadrul contrastudiului de biodiversitate la DN 66. Potrivit unui comunicat al Agent Green, obiectivele principale ale contrastudiului sunt evaluarea corectă a biodiversităţii din zona traversată de ruta propusă pentru acest drum şi a impactului asupra mediului pe care construcţia ar avea-o. Evaluarea impactului asupra biodiversităţii reprezintă ultimul pas necesar a fi făcut de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în procesul de luarea deciziei privind acordul de mediu pentru construcţia DN 66A care urmează să fie luată de ANPM. „Evaluarea impactului DN 66A asupra mediului este ilegală. Acesta trebuie evaluat pentru întreaga investiţie. În septembrie am cerut ANPM să respecte legislaţia şi să oprească procedura pentru eliberarea acordului de mediu la tronsonul 3 al drumului. Nu au răspuns, de aceea pregătim o plângere la Comisia Europeană (CE) şi un proces la Curtea de Apel Bucureşti”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green şi membru al echipei de cercetare pentru mamifere.

Habitat distrus, animale afectate – Potrivit Agent Green, rezultatele observaţiilor din anul 2010 arată că tronsonul 3 al drumului naţional 66A, care măsoară 19 km, ar urma să afecteze semnificativ ariile protejate şi habitate prioritare pe care le traversează: 2.552 hectare din ultimul PFI din zona de climă temperată a Europei, adăpostit în munţii Retezat, Godeanu, Ţarcu şi Vâlcan ar fi compromise. „Echipa noastră a identificat, în 38 de zile de teren din toate anotimpurile anului de-a lungul a 19 km de drum, 213 de puncte de trecere pentru mamifere: 31 de lup, 15 urs, 7 râs, 46 cerb, 41 căprior, 62 vulpe, 30 jder, 21 mistreţ, 16 pentru pisica sălbatică şi 5 de capră neagră. Sunt foarte îngrijorată că în ultimii patru ani nu am mai observat nicio vidră pe râul Jiul de Vest. Este foarte posibil că aceasta a dispărut complet după ce tronsonul 2 al DN 66A realizat deja, în mod ilegal, a distrus complet habitatul acestui mamifer pe timpul şantierului”, a adăugat Anca Şerban, coordonator echipă mamifere Agent Green. Pe de altă parte, ecologiştii din ONG-uri susţin că în zona cercetată au fost identificate 25 de specii de lilieci, dintre care două nu au fost semnalate până acum şi una nouă pentru România, liliacul cu cap de buldog, peste 37 de specii de păsări, printre care şi acvila de munte, 25 de specii de floră, 5 de amfibieni şi 8 de reptile, dintre care jumătate sunt pe cale de dispariţie. Potrivit ONG-urilor, toate acestea, împreună cu peste 60 de specii de insecte, ar fi afectate în mod negativ, până aproape de dispariţie, de continuarea amenajării tronsonului trei al „Drumului lui Băsescu”. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.