Acasă Uncategorized Zagreb: Corupţia blochează Croaţia

Zagreb: Corupţia blochează Croaţia

DISTRIBUIȚI

97134 – 05012011 –  Conducerea Croaţiei a precizat că 2011 este un an decisiv pentru ţară în îndeplinirea obiectivului său de aderare la UE. Întrucât Croaţia mai are deschise doar şapte capitole de negociere, autorităţile speră să încheie restul îndatoririlor legate de negocieri până în iulie.

„Vom continua să ne facem treaba bine. Trebuie să atingem două obiective majore – să finalizăm procesul de negociere cu UE şi să ne redresăm economia”, a declarat prim-ministrul Jadranka Kosor în discursul său de Anul Nou, citat de SETimes.

Kosor a declarat că pentru a atinge cele două obiective – şi pentru a combate corupţia omniprezentă – Croaţia are nevoie de un consens politic fundamental. Asemănând aderarea la UE cu o revenire la „vechea noastră casă, unde ne este locul”, ea a cerut tuturor partidelor parlamentare să participe la acest efort.

După ce Croaţia va închide restul de capitole, procesul de ratificare al UE va dura apoi până la 18 luni. Autorităţile speră că ţara va deveni a 28-a membră a Uniunii în 2013.

Dar cât de lină va fi ultima fază? Unii sunt îngrijoraţi că ţara s-ar putea confrunta cu complexităţi în faza finală a procesului de negocieri dacă nu va putea demonstra că s-a angajat într-o luptă fermă împotriva corupţiei.

Un editorial recent din Financial Times argumenta că Croaţia nu ar trebui să fie admisă în UE până când nu soluţionează această chestiune. Potrivit publicaţiei, aceste probleme trebuie abordate în faza negocierilor, deoarece UE are mai multă putere asupra membrilor săi înainte de aderare.

În prezent, peste 40 de oficiali croaţi de rang înalt au fost investigaţi şi puşi sub acuzare, iar fostul prim-ministru Ivo Sanader a fost arestat în Austria în cadrul unei anchete asupra unor afaceri dubioase.

Proprietăţile şi conturile lui au fost blocate, iar colecţia sa valoroasă de artă a fost confiscată de procurorii de stat.

„Sunt sigur că la final va fi o poveste de succes pentru Croaţia, pentru UE şi pentru Europa de Sud-est. Cazul Sanader a arătat că statul de drept este necontestat în Croaţia, că instituţiile funcţionează şi că principiile UE sunt înrădăcinate în statul nostru şi în societatea noastră”, a declarat ministrul afacerilor externe, Gordan Jandrokovic. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.